Plant- & Kijkdag eerste aankoop Groninger Natuurfonds

Op zaterdag 19 maart was de Plant- & Kijkdag bij de eerste aankoop van het Groninger Natuurfonds voor donateurs aan het fonds.

Op zaterdag 19 maart was de Plant- & Kijkdag bij de eerste aankoop van het Groninger Natuurfonds voor donateurs aan het fonds. Naast dat de plannen voor de inrichting van het perceel en het verbeteren van de biodiversiteit werden toegelicht, konden donateurs ook zelf een boom of struik planten. Het Groninger Natuurfonds is ter ere van het 85-jarig jubileum van Het Groninger Landschap in 2021 opgericht. Groningers en liefhebbers van de provincie dineerden voor € 7,50 of een meervoud daarvan een of meer vierkante meter natuur en stellen het daarmee voor altijd veilig.

In het voorjaar van 2021, slechts enkele maanden na de oprichting van het Groninger Natuurfonds, kon Het Groninger Landschap vlakbij Landgoed Coendersborg in Nuis grond aankopen. Het langgerekte perceel is 12.430 vierkante meters groot en is gesitueerd aan ’t Pad, een eeuwenoud onverhard wandelpad tussen Marum en Tolbert. Voor de Plant- & Kijkdag op zaterdag 19 maart hebben vrijwilligers van Het Groninger Landschap reeds 28 fruitbomen van oude Groninger hoogstamrassen zoals pruim, appel en peer geplant. Tijdens de Plant- Kijkdag mochten donateurs een boom of struik in de houtsingel planten. Op een later moment wordt er nog een ondiepe poel gegraven. Met deze inrichting ontstaat er veel meer ruimte voor biodiversiteit en kan het perceel een belangrijke stapsteen worden in de ecologische en landschappelijke structuur van het Westerkwartier. Hier profiteren onder andere dassen, egels, vleermuizen, vogels en insecten van.