Publieksdag Microscopie 4 november

Ter ere van 70 jaar Nobelprijs Natuurkunde Frits Zernike

Op 4 november 2023 viert Stad en Ommeland, van Lauwersoog tot Bourtange, het platina jubileum van de Nobelprijs Natuurkunde van Frits Zernike. Op bijna 70 bijzondere plekken staan 70 microscopen opgesteld om de micro-wereld te ontdekken. Bezoekers worden aangemoedigd zelf objecten ter studie mee te brengen. Op 10 plekken staat ook een fase contrast microscoop van de internationaal toonaangevende firma Zeiss, gebaseerd op de uitvinding van Frits Zernike.

Veel enthousiasme

Tijdens het rondbrengen van de microscopen bleek veel enthousiasme bij de deelnemers. Vesting Bourtange heeft de middeleeuwse spijkers van zolder gehaald. De bezoekerscentra van Het Groninger Landschap staan natuurlijk midden in de natuur en hebben allerlei onderzoeksonderwerpen om zich heen. In Stad doet o.a. de Hortus, een ware microscopie hotspot door samenwerking met voormalig Zernike college, mee en natuurlijk het Universiteitsmuseum. Zij tonen zaterdag een pareltje: een microscoop uit het familiearchief van Zernike. In Noorderhogebrug en Usquert doen de molens mee aan de publieksdag. Het complete aanbod staat vermeld op 70microscopen.nl

Groningse bibliotheken

De Bibliotheek is natuurlijk een bolwerk van nieuwsgierigheid en vrijwel alle bibliotheken van Biblionet Groningen met een zaterdag openstelling doen mee. In de bibliotheek in Zuidhorn is ook een fasecontrast microscoop te zien. Op zaterdag van 20.00 tot 21.00 uur is er een lezing in Bibliotheek Hoogezand door microscoopkunstenaar Wim van Egmond, de toegang is gratis.

Lesbrief

Alle basisscholen en bibliotheken in de provincie ontvangen kort na de herfstvakantie een lesbrief over het werk van Frits Zernike, en bevat ook alle info over de publieksdag. Theo Jurriens, initiatiefnemer van de dag, hoopt op deze wijze dat vele jonge en bovenal nieuwsgierige Theo’s en Thea’s op 4 november de publieksdag bezoeken.

Frits Zernike 1953