Terrein van Steenfabriek Rusthoven dankzij gift in natura uitgebreid

Wirdum, 29 maart 2022 – Op 28 maart vond de overdracht plaats in het naastgelegen Landgoed Ekenstein. Het nieuw verworven perceel is 3.200 m2 groot. “Deze grond hoorde oorspronkelijk bij de steenfabriek, dat wil ik graag weer in ere herstellen”, gaf de oorspronkelijk eigenaar Harm Jonk aan.

Voor het symbolische bedrag van € 1,- heeft de heer Jonk afstand gedaan van de grond, die achter zijn woonhuis is gelegen. Jonk woont al veertig jaar in de woning naast Steenfabriek Rusthoven. “De grond achter mijn huis diende als ruimte tussen de droogschuren van de steenfabriek. Deze ruimte was belangrijk om het droogproces te stimuleren, het moest namelijk goed luchten”. De baksteenindustrie kent een lange historie in de provincie Groningen en is cultuurhistorisch van groot belang.

Het Groninger Landschap is van plan om na het broedseizoen de conservatie van Steenfabriek Rusthoven door te zetten. De werkzaamheden staan op het moment stil vanwege het broedseizoen. Het Groninger Landschap wil het terrein openstellen voor bezoekers, onder andere door er een wandelroute aan te leggen. Het nieuw verworven perceel vergroot hiervoor de mogelijkheden.

Meer informatie over de Steenfabriek is hier te lezen: Steenfabriek Rusthoven Wirdum – Het Groninger Landschap