Te huur: prachtige woning in Rijks-monumentale boerderij De Haver

Landelijk en modern wonen in Onderdendam

De Haver te Onderdendam

16 augustus 2021 – Het Groninger Landschap zoekt een huurder voor de nieuwe woning in de noordschuur van de Rijks-monumentale boerderij de Haver in Onderdendam.
De boerderij uit 1894 is geheel vrij gelegen aan het Boterdiep, in het kenmerkende Groninger landschap. Via een circa 800 meter lang autoluw betonnen pad vanuit het dorp Onderdendam wordt de eigen oprijlaan van circa 200 meter bereikt. Vanuit de woning en vanaf het erf rond de boerderij is er vrij uitzicht over de landerijen in de omgeving.

De Haver Onderdendam

De boerderij is gelegen op een groot erf van circa 3000 m2 en bestaat uit een statig voorhuis met 2 grote schuren. Het voorhuis en de grote schuur worden niet verhuurd maar zullen wel af en toe worden gebruikt door Het Groninger Landschap of haar partners. Ditzelfde geldt voor het erf rondom de boerderij.

De woning bevindt zich in de “kleinste” schuur van 700m2  en bestaat uit een woon-/ eetkamer met open keuken, 3 ruime slaapkamers, 2 badkamers en een wintertuin. De vloeroppervlakte van de woning bedraagt circa 200 m2. De wintertuin heeft een oppervlakte van 100m2.


Huren in en bij Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap is een bezielde organisatie die zich inzet voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen en het vergroten van het maatschappelijk draagvlak daarvoor.  Ambitie is om dicht bij het publiek te staan en met ons aanbod steeds sterker verankerd te raken in het bewustzijn van samenleving en overheid.

Als huurder van één van onze erfgoedparels wordt van u verwacht dat u Het Groninger Landschap een warm hart toedraagt. Dit uit zich onder andere in de manier waarop u omgaat met de bijzondere locatie waar u woont. Daarnaast zal er af en toe een gebruik worden gemaakt van de boerderij of het erf van de Haver door Het Groninger Landschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jaarlijkse Open Monumentendagen. Van de huurder wordt op zulke momenten medewerking verwacht. Gebruik van terrein of boerderij gaat uiteraard altijd in overleg.


Indeling woning

Via de karakteristieke deur aan de achterzijde van de boerderij wordt de noordelijke schuur betreden waarin zich ook de woning bevindt. De gehele noordelijke schuur hoort tot het gehuurde. Rechts is de deur naar de woning, welke geheel nieuw is gebouwd. Toch vindt u nog veel karakteristieke elementen van de vroegere schuur terug, zoals de gebinten en de oude gevelramen. Via de hal heeft u rechts toegang tot de enige slaapkamer op de begane grond met daarbij een eigen doucheruimte. Deze slaapkamer heeft schuifdeuren waardoor u ’s zomers wakker wordt met de zingende vogels. Deze kamer is ook uitermate geschikt als studeer- of werkkamer.

Om het authentieke karakter van de schuur te bewaren zijn de schuifdeuren vanaf de buitenzijde niet zichtbaar. U ziet daar de oude staldeuren. Naast de slaapkamer bevindt zich de bijkeuken waar ruimte is voor o.a. wasmachine en droger. Ook via de bijkeuken kunt u weer in de grote schuur komen.  Via de hal, met daarin nog de ruiven van de paarden die vroeger in deze stal stonden, komt u in de zeer ruime woonkeuken met kookeiland. De gehele zijmuur bestaat uit ramen waardoor er veel licht binnenkomt en u over de landerijen naar het pittoreske Onderdendam kijkt. Ook deze ruimte heeft openslaande staldeuren die aan de binnenzijde zijn voorzien van isolerende schuifdeuren.

Via de ruime woonkamer heeft u ook toegang tot de zogenaamde “wintertuin”. Een prachtige ruimte van 100 m2 waar u het hele jaar door kunt verblijven. De ruimte is voorzien van thermische beglazing maar is niet volledig geïsoleerd. Wel is de ruimte beperkt te verwarmen middels elektrische verwarming.

Via de open trap in de woonkeuken komt u op de eerste verdieping. Hier bevinden zich nog twee slaapkamers van 20 m2 en 40 m2 en een badkamer met douche, toilet en wastafel. Bijzondere kenmerken hier zijn het grote raam waardoor u de schuur in kunt kijken. Een prachtig groot dakraam waardoor veel daglicht binnenkomt en de toegang tot de zolder boven de wintertuin bevinden zich ook op deze verdieping.


Duurzaamheid

Alle ruimtes, behalve de wintertuin, zijn goed geïsoleerd. De woning wordt verwarmd middels een luchtwarmtepomp en is volledig gasloos. Elektriciteit wordt deels via zonnepanelen opgewekt. Deze zonnepanelen bevinden zich op het dak van de schuur.


Het erf

De woonboerderij staat op een typisch Gronings boerenerf en meet circa 3000 m2. Medegebruik van delen van het erf is bespreekbaar. Bij de woning hoort een privé tuin van circa 300 m2.


Huurprijs en beschikbaarheid

De huurprijs bedraagt € 2.500,- per maand. De huurprijs is excl. elektriciteit, water,  gemeentelijke heffingen en internet/telefonie/TV. De woning is per 15 oktober 2021 beschikbaar, in nader overleg.

Belangstelling?

Heeft u belangstelling om op deze bijzondere plek te wonen, dan kunt u zich aanmelden als gegadigde via info@groningerlandschap.nl onder vermelding van ‘huur De Haver’. U kunt zich tot uiterlijk 10 september as. aanmelden. Aanmeldingen die na deze datum binnenkomen, kunnen wij helaas niet in behandeling nemen.

Bij de aanmelding dient u uw contactgegevens en uw huishoudenssamenstelling te vermelden. Ook vragen wij u een motivatie mee te sturen, waarin u aangeeft waarom u voor deze woning in aanmerking wilt komen. Verder verzoeken wij u om in de motivatie aan te geven welke ervaring u eventueel heeft met wonen op een plek met historische en groene waarden.

Mocht u eerst meer informatie willen ontvangen, neemt u dan contact op met Hugo Dokter van afdeling erfgoed, via telefoonnummer 050 313 5901 of via h.dokter@groningerlandschap.nl.

Procedure

Als u zich aanmeldt als gegadigde, ontvangt u van ons een ontvangstbevestiging per mail. Indien er veel gegadigden zijn, dan wordt een voorselectie uitgevoerd, op basis van de ingestuurde motivaties. Ook hiervan wordt u via de mail op de hoogte gebracht. Vervolgens worden kijkmiddagen georganiseerd. Deze vinden 23 en 24 september 2021 plaats. Hierbij is er de mogelijkheid om de plek rustig te bekijken. Ten slotte vinden er gesprekken plaats met de overgebleven kandidaten. Mogelijk vragen wij u nadere gegevens aan te leveren voorafgaand aan dit gesprek. Op basis van de gesprekken wordt uiteindelijk een keus gemaakt. Ten slotte wordt de huurovereenkomst opgemaakt.

Het Groninger landschap stelt panden open voor verhuur op het moment dat er aanbod is. Hiervan wordt op de website en via sociale media melding gemaakt. Gegadigden kunnen zich vervolgens voor dit pand aanmelden. U kunt zich dus niet laten inschrijven als woningzoekende in algemene zin, maar alleen voor De Haver of een ander pand dat actueel via de website wordt aangeboden.

Het Groninger Landschap behoudt zich het recht voor het pand te gunnen aan de persoon of personen die de stichting het best passend acht voor deze locatie. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan een aanmelding voor huur.

Bekijk hier onder een fotoreportage van de woning