Terugblik op succesvol Groninger Molenweekend

Een eerbetoon aan de molens in het Groninger landschap en hun vrijwillige molenaars

15 juni 2023 – Het afgelopen weekend, op 9 en 10 juni, vond het jaarlijkse Groninger Molenweekend plaats, een evenement dat volledig in het teken staat van de molens die het Groninger landschap sieren. We blikken terug op een geslaagd weekend, waarbij de molens en hun toegewijde vrijwillige molenaars centraal stonden.

Tijdens het Groninger Molenweekend openden verschillende molens van Het Groninger Landschap hun deuren voor het publiek. Bezoekers kregen de gelegenheid om een kijkje te nemen in deze historische bouwwerken en meer te leren over de rijke molengeschiedenis van de provincie. Het was een uitgelezen kans om de schoonheid van deze iconen in het landschap te ervaren.

Onschatbare waarde

De molens van Het Groninger Landschap zijn van onschatbare waarde voor het behoud van het culturele erfgoed en de landschappelijke diversiteit. De vrijwillige molenaars spelen een belangrijke rol in het in stand houden van deze molens. Met hun passie en expertise zorgen zij ervoor dat de molens draaiende worden gehouden en kunnen blijven functioneren als historische monumenten.

Rijke geschiedenis

Tijdens het Molenweekend stonden de molenaars klaar om bezoekers te verwelkomen, rondleidingen te geven en verhalen te delen over de geschiedenis en werking van de molens. Hun enthousiasme en kennis maakten gaven een waardevol inzicht in het belang van het behoud van dit culturele erfgoed. Zo werd bijvoorbeeld gedemonstreerd hoe zaagmolen Fram te Woltersum een dikke boomstam in 4 planken zaagde.

Bron van inspiratie

We kijken terug op een succesvol Molenweekend met dank aan alle bezoekers, molenaars, gidsen en andere betrokkenen voor hun bijdrage. Het evenement heeft niet alleen bijgedragen aan het vergroten van het bewustzijn over de molens en hun belang, maar heeft ook laten zien dat de molens nog steeds een bron van inspiratie en verwondering zijn voor jong en oud.

Bekijk hier een overzicht van onze molens