Theater in de rijksmonumentale boerderij Mellemaheerd

Theater in rijksmonumentale boerderij

De rijksmonumentale boerderij Mellemaheerd aan de Hamdijk in Bad Nieuweschans is vanaf eind mei tot en met juli 2022 het decor van het locatietheaterstuk ‘Over de grens’.

‘Over de grens’ is, na ‘Anatevka in Oost-Groningen’ (2017) en ‘Onderweg naar de toekomst’ (2019) de derde theatervoorstelling die door Ruut Weissman en zijn team wordt gemaakt over en op het Oost-Groningse land. De voorstelling is geïnspireerd op het boek ‘Haven in de Mist’ van Johan Frye. Voor deze voorstelling worden de schuren van de rijksmonumentale boerderij Mellemaheerd in Bad Nieuweschans gebruikt als theaterzaal en foyer. De Mellemaheerd is eind 2017 bij leven nagelaten aan Het Groninger Landschap. Hiermee heeft de voormalige eigenaar het behoud van de prachtige Oldambster boerderij aan de historische Hamdijk voor de toekomst veilig gesteld.

De voorstelling
‘Over de grens’ is de indrukwekkende geschiedenis van het verzet in de Oost-Groningse regio tussen 1940 en 1945 . Twee jonge kinderen worden als evacué uit Amsterdam in 1944/1945 ondergebracht op de Oost-Groninger boerderij van Jan Kolder, vlak bij de Duitse grens. De kinderen zien op de boerderij dingen die zij eigenlijk niet hadden mogen zien. Vluchtelingen verborgen in het stro, het geheim van een jonge Joodse onderduikster, de mysterieuze bijeenkomsten van het verzet bij de boer thuis.

 

De indrukwekkende persoonlijkheid van de boer met als levensmotto ‘Aander lu bin ook lu’ staat centraal in deze voorstelling. ‘Aander lu bin ook lu’ was een gevleugeld begrip voor de zwijgzame boer en anderen in Oost-Groningen: op de boerderijen waar onderduikers terecht kwamen werd geen onderscheid gemaakt tussen afkomst, politiek, cultuur of land

Hoofdacteurs: Albert Secuur, Ad van Kempen, Lucretia van der Vloot, Janna Adank en David van Uuden.
Kijk voor alle speeldata en kaarten op www.overdegrens.nl