Verkiezing ‘De soort van Groningen’

De visdief is dé soort van Groningen

Het Groninger Landschap is de ambassadeur voor de visdief in de verkiezing De Soort van Groningen. De visdief staat symbool voor een rijke Waddenzee. Deze kleine sternsoort eet graag kleine visjes en die groeien in de Waddenzee. De wadden en de visdief zijn daardoor aan elkaar verbonden. Door overbevissing en troebel water kan het visdiefje moeilijk kleine visjes vinden en dus trekt ie er ook op uit dieper landinwaarts.

Visdief met visje

Zeg nou zelf, is ie mooi of is ie mooi!?

Visdief (Sterna hirundo)

Het visdiefje is een prachtige kleine stern en typerend voor de Groninger kustzone. De vogel staat symbool voor een rijke Waddenzee. Logisch, want de Wadden vormen een soort kraamkamer voor veel vissen. Jonge visjes groeien er op tot ze groot genoeg zijn om dieper water op te zoeken. En laat de visdief zich nu vooral met kleine visjes voeden. De Wadden en de visdief zijn daardoor aan elkaar verbonden.
Toch komen veel visdiefjes ook dieper landinwaarts voor. Eigenlijk overal wel langs kanalen, vaarten en meren of bij waterrijke natuurontwikkelingsgebieden.
Ze jagen vanaf een paar meter hoogte, speurend over het water, op kleine visjes waar ze dan met een plons, bovenop duiken. Vooral kleine rondvis, maar als die er niet of te weinig zijn, dan storten ze zich net zo makkelijk op platvis, garnalen of zelfs op kikkervisjes.

Stem jij ook voor de visdief?

De visdief staat tussen de 10 soorten die strijden om de titel De Soort van Groningen. Breng nu je stem uit op de visdief!

Overstromingen

Visdiefjes broeden in kolonies vaak samen met kokmeeuwen. Zo verdedigen ze hun nesten beter tegen rovers. Maar natuurgebieden en ook kwelders overstromen wel eens en dat is voor een kolonie een ramp. Steeds vaker broeden visdieven ook op grinddaken op industrieterreinen en zelfs in de stad. Dat is veiliger. Langs de Groningse noordkust worden nu broedeilanden voor visdieven aangelegd. De eerste twee eilanden bij de Punt van Reide en Oterdum zijn een succes. De boel overstroomt niet en vossen en ratten worden door een speciaal raster buiten de kolonie gehouden. De visdief, het symbool van een rijke Waddenzee, doet het goed aan de Groningse kust.