Vernieuwde Wadvogels app gelanceerd

Hoe prachtig het enige UNESCO Werelderfgoed van Nederland – de Wadden – ook is, toch gaat niet goed met de wadvogels. Voor een groot deel is dat te wijten aan (onbedoelde) verstoring door mensen. Dat kan en moet anders, en de vernieuwde app Wadvogels laat zien hoe.

 

De app is een uniek initiatief van negen natuurorganisaties die zich gezamenlijk inzetten voor de wadvogels en heeft – met het oog op de aanhoudende populariteit van het Waddengebied als vakantiebestemming in vooral de lente en zomer – een volledige transformatie ondergaan. Vanaf nu kunnen bezoekers van de Wadden in een handomdraai de vogels opzoeken die er te bewonderen zijn. Daarnaast biedt de app simpele handvatten hoe men optimaal kan genieten van een welverdiend verblijf zónder wadvogels onbedoeld en onnodig te verstoren.

noordse stern

“Wadvogels hebben het zwaar. Minder rust en ruimte zijn de twee belangrijkste factoren van de achteruitgang van de wadvogels in het Waddengebied. Daarom zetten we met acht andere natuurorganisaties alles op alles om bewoners en bezoekers van het Waddengebied te vertellen wat zij kunnen doen voor de wadvogels” vertelt Marco Glastra, directeur Het Groninger Landschap. “De wadden is het leefgebied van miljoenen vogels. Voor veel vogels is het waddengebied een tussenstop in de trekroute van hun broedgebied naar de overwinteringsgebieden in het zuiden. Een flinke tocht van duizenden kilometers die veel van vogels vergt en te vergelijken is met een topsportprestatie. Voldoende rust en voedsel zijn daarbij cruciaal. In de nieuwe Wadvogels App vind je vind je tips hoe je verstoring kan voorkomen. Het zijn vaak simpele handelingen die voor de vogels een wereld van verschil maken.”

Van vogels herkennen tot getijdentabellen

De vernieuwde app bevat tips voor meer rust voor vogels, maar ook handige tools waarmee je via vragen vogels kunt herkennen en live de getijden kunt zien. Ook geeft het een overzicht van de vogelkijkplekken die het Waddengebied rijk is. ‘Wadvogels’ is vanaf nu beschikbaar via www.vogelsvanhetwad.nl en in de app stores.

Wadvogels App

Samen sterk voor een gezonde wadvogelpopulatie

De app Wadvogels maakt deel uit van een meerjarig samenwerkingsinitiatief Wij & Wadvogels waarbij Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, The Fieldwork Company, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging zich samen inzetten aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. Wij & Wadvogels wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies (Noord-Holland, Friesland en Groningen).