Verscherpt toezicht bij Het Groninger Landschap

De komende maanden verscherpt Het Groninger Landschap het toezicht in een aantal natuurgebieden

Mensen met loslopende honden worden actief aangesproken en verzocht de hond aan te lijnen. Na een periode van aanspreken en waarschuwen zal er vanaf 1 april zo nodig ook een proces verbaal uitgeschreven worden. Naast loslopende honden richt de handhaving zich ook op het naleven van de overige toegangsregels.

Het voorjaar staat voor de deur en in die periode zijn dieren extra kwetsbaar voor verstoring. Reekalfjes en jonge hazen liggen verstopt in het hoge gras en op de dassenburchten zijn jongen geboren. Diverse vogels hebben hun nest op de grond. Loslopende honden kunnen veel verstoring veroorzaken. Het is niet voor niets dat honden aangelijnd moeten worden in onze natuurgebieden. Veel hondenbezitters zijn van mening dat hun hond geen vlieg kwaad doet, maar om incidenten te voorkomen is een verbod op loslopen de enige effectieve maatregel.

Bij Het Groninger Landschap werkt één professioneel toezichthouder (BOA) en drie vrijwillige BOA’s. Zij gaan de komende maanden actief optreden tegen de eigenaren van loslopende honden. Ze richten zich vooral op de gebieden waar reeën en dassen leven, zoals het landgoed Ennemaborg en de natuurgebieden in het Westerkwartier, waaronder landgoed Coendersborg.

Dassen in het Zuidelijk Westerkwartier