Versterking koren- en pelmolen Zeldenrust te Westerwijtwerd afgerond

September 2020 startte Het Groninger Landschap met de versterking van koren- en pelmolen Zeldenrust te Westerwijtwerd. De molen liep forse schade op door de aardbeving in 2012 bij Huizinge. Molen Zeldenrust heeft onder andere een nieuwe fundering gekregen zodat het rijksmonument weer stevig staat voor de toekomst.

 

Zeldenrust, gebouwd in 1845, kwam in 2007 in bezit van Het Groninger Landschap. De rijksmonumentale molen liep door de aardbeving in 2012 bij Huizinge behoorlijke schade op en vormde een veiligheidsrisico voor de naastgelegen molenaarswoning. Na jaren van overleg over het herstel van de aardbevingsschade kon Het Groninger Landschap in september 2020 starten met de versterking van molen Zeldenrust. De molen is van het beschadigde fundament gelift, zodat onder de molen een nieuwe fundering van gewapend beton gelegd kon worden. Het groot onderhoud aan molen Zeldenrust in Westerwijtwerd wordt dit najaar afgerond.

Molenaarswoning
De molenaarswoning, tevens een rijksmonument, is eind 2019 door de NAM overgedragen aan Het Groninger Landschap. De woning wordt opgeknapt en ingericht als vakantiewoning.

In september 2020 waren we op bezoek bij molen Zeldenrust tijdens een FacebookLIVE. Kijk hier de LIVE terug.