Vriend Moving Spirits plant bomen bij Bolmeer

Op donderdag 24 maart 2022 heeft onze bedrijfsvriend Moving Spirits opnieuw de schep ter hand genomen om bomen en struiken te planten bij het Bolmeer in het Westerkwartier.

Inmiddels heeft Moving Spirits, een internationale drankhandel, vijf keer bomen geplant. Tussen 2018 en 2021 werden in totaal bijna 3.000 bomen op een perceel grasland bij het Nanninga’s Bos geplant. Dankzij deze actie van Moving Spirits zijn er ‘stapstenen’ in het landschap gecreëerd en worden onze bosgebieden met elkaar en met Bakkeveen en de kop van Drenthe verbonden. Monique Hofstede, Moving Spirits: “Elk bedrijf wil gezond en winstgevend zijn, wij ook. Maar wij willen meer. We willen ook betekenisvol zijn voor onze omgeving”.

"Elk bedrijf wil gezond en winstgevend zijn, wij ook. Maar wij willen meer. We willen ook betekenisvol zijn voor onze omgeving"

Op 24 maart jl. heeft Moving Spirits opnieuw een waardevolle bijdrage aan de natuur in het Westerkwartier gedaan. Tijdens deze dag zijn er 3.240 bomen en struiken geplant op een perceel van 5.000 vierkante meter bij het Bolmeer in het Westerkwartier. Het gaat om grote bomen, waaronder de zwarte els, zomereik en ruwe berk en kleine bomen en struiken, zoals de hazelaar, wilde kardinaalsmuts, hondsroos, meidoorn en vuilboom.

Natuur voorop

De omgeving van Bolmeer is de laatste jaren sterk veranderd. Voorheen was het Bolmeer omringd door percelen grasland die gebruikt werden voor landbouw. Onlangs kwam een perceel grasland aan de noordkant van het Bolmeer vrij. Dit perceel is nu door medewerkers van onze bedrijfsvriend Moving Spirits aangeplant. Naast bomen zijn er vooral struiken in de bodem gezet om vogels, insecten en zoogdieren voedsel en rust te bieden. De vele bessenstruiken zorgen voor voedsel in het najaar. Tot slot hopen we dat de nieuw aangeplante bomen en struiken fungeren als een luchtfilter voor het Bolmeer en de inwaai van chemische middelen en mest vermindert.

Bolmeer

Het Bolmeer is een heel bijzonder meertje. Het is een pingoruïne die in het begin van de 19 eeuw bij een afgraving tevoorschijn is gekomen. Het woord pingo komt uit het Inuktitut, de taal van de Inuit. Letterlijk vertaald betekent het ‘heuvel die groeit’. De pingoruïnes in Nederland stammen uit de laatste ijstijd en zijn ontstaan op plaatsen waar veel water in de grond zat. Door het bevriezen van het grondwater ontstond er een ijsklomp die, naarmate de ijstijd duurde, steeds verder groeide en de grond omhoog drukte. Zo ontstond er een heuvel, een pingo. Toen het ijs smolt, stortte de heuvel in en bleef er een openstaande kraterrand achter, met binnenin een cirkelvormig meertje, een pingoruïne. De kraterrand van het Bolmeer is in de loop der eeuwen begroeid en bedekt met een laag veen.