Op donderdag 23 juni jl. is het herstel van de historische tuin en veenborg Welgelegen te Sappemeer feestelijk afgerond met genodigden. De aanwezigen werden door Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, welkom geheten. Gedeputeerde Johan Hamster luidde de bel als symbolisch einde van het project. Het lied ‘Van Sappe-Meer en de Veenborg Welgelegen’ van Arno Bakker en Tim Kerssies, speciaal voor de gelegenheid geschreven, symboliseerde de start van een nieuwe toekomst voor het beeldbepalende rijksmonument in Sappemeer. Het officiële programma eindigde met rondleidingen door herstelde Franse baroktuin en veenborg.
Op zaterdag 25 juni organiseert Het Groninger Landschap (samen met Stichting Odd Fellows) van 11.00 tot 16.00 uur een kijkdag ter ere van het herstel van de historische tuin en veenborg Welgelegen voor omwonenden en geïnteresseerden. Tijdens de kijkdag verzorgt Jan Beekman, natuurbeheerder van Het Groninger Landschap, rondleidingen door de tuin. Gedurende de rondleiding wordt er uitgebreid verteld over de historische tuin in Franse barokstijl en het herstelproject. Tevens is veenborg Welgelegen opengesteld door Stichting Odd Fellows en is er een foto-expositie over de historie van Welgelegen.
Herstel historische tuin en onderhoud veenborg Welgelegen
Welgelegen is de laatste overgebleven veenborg in provincie Groningen en een beeldbepalend monument voor Hoogezand-Sappemeer. Om het behoud van Welgelegen veilig te stellen is de borg in 2017 overgedragen aan Het Groninger Landschap. Ondanks regelmatig onderhoud was de toestand van de historische tuin niet optimaal. Een aantal monumentale bomen zijn door stormschade verloren gegaan, paden en oude elementen waren verzakt en de veenborg had achterstallig onderhoud. Het Groninger Landschap heeft in de afgelopen maanden de vroegere grandeur van de tuin en veenborg terug gebracht. De historische tuin is weer geopend voor publiek.
Het herstel van veenborg en historische tuin Welgelegen zijn mogelijk gemaakt door:
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Groningen, Nationale Postcode Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting De Versterking, Bredius-Stichting, Mulder Premie Fonds en een particuliere gift.