Werkzaamheden villa Barmerhoek in Doodstil naderen eindfase

Villa Barmerhoek in Doodstil

De villa is erkend als een rijksmonument onder meer vanwege de gaafheid, de beeldbepalende ligging en als voorbeeld van een villa uit 1916 die zowel art nouveau- en chaletstijlkenmerken verenigt in een overgangsstijl

Het Groninger Landschap is sinds begin 2016 eigenaar van de villa aan de Barmerweg 1 te Doodstil. Deze villa heeft de stichting gekregen uit een erfenis van de laatste eigenaresse mevrouw F.A. Voorthuis.

De villa is erkend als een rijksmonument onder meer vanwege de gaafheid, de beeldbepalende ligging en als voorbeeld van een villa uit 1916 die zowel art nouveau- en chaletstijlkenmerken verenigt in een overgangsstijl.

De villa heeft schade opgelopen van de bevingen. Samen met het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft Het Groninger Landschap het architectenbureau Holstein benaderd voor een herstelplan. De herstelwerkzaamheden zijn dit voorjaar gestart en zullen eind dit jaar worden afgerond.
De villa werd in 1916 gebouwd door de architect R.B. Sleumer uit Uithuizen in opdracht van Harm Smedema (1876-1927), boer in Doodstil, gemeenteraadslid en in het laatste jaar van zijn leven ook burgemeester van de gemeente Kantens. Hoewel de villa ook wel burgemeestersvilla wordt genoemd, is het huis nooit een ambtswoning geweest, maar altijd een privéwoning.

De gevels tonen een afwisselend patroon van wit pleisterwerk en gekleurde baksteen. Op de hoek van de villa bevindt zich op de benedenverdieping een erker met daarboven op de verdieping een balkon voorzien van gele pilaren. Het balkon wordt bekroond door een torentje met een schilddak.

De laatste (schilder)werkzaamheden en het tuinherstel zal in het voorjaar plaatsvinden. De officiële opening staat gepland in april. De villa gaat particulier bewoond worden.

 

klik hier voor meer informatie over project villa Barmerhoek

Kennis maken?

Kennis maken met Het Groninger Landschap? Lees ons kwartaalblad Golden Raand.
Vraag ‘m nu gratis aan!


Bestel gratis