Wierdebegraafplaats officiëel geopend

Een deel van de oorspronkelijke wierde is afgegraven maar later weer aangevuld. Op deze aangevulde plek ligt de wierdebegraafplaats met ruimte voor 250 natuurgraven.

De Wierdebegraafplaats in Wierum is op 6 december 2019 officieel geopend door Gedeputeerde Henk Staghouwer van de Provincie Groningen en wethouder Harmannus Blok van de gemeente Het Hogeland.

De wierde van Wierum ligt net boven de stad Groningen in het Reitdiep-gebied. In de dertiende eeuw werd hier een kerk gebouwd met daarbij een kerkhof. Na de afbraak van de kerk in 1829, bleef de begraafplaats aanwezig. Een deel van de oorspronkelijke wierde is afgegraven maar later weer aangevuld. Op deze aangevulde plek ligt de wierdebegraafplaats met ruimte voor 250 natuurgraven.

De afgelopen weken is de wierdebegraafplaats ingericht met een wandelpad en een entree- en ontvangstplek. Langs de Paddepoelsterweg zijn parkeerplaatsen gerealiseerd en er is een nieuwe meidoornhaag geplant. Tegelijkertijd heeft de oude begraafplaats een uitbreiding op de wierde gekregen.

Het Groninger Landschap is eigenaar van de wierdebegraafplaats. Voor de begrafenissen op de natuurbegraafplaats wordt samengewerkt met uitvaartondernemer Algemeen Belang Dela.

Op de openingsbijeenkomst onthulden Staghouwer en Blok een informatiepaneel.

Foto-onderschrift
Gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder Harmannus Blok openen Wierdebegraafplaats Wierum.

Wierdebegraafplaats Wierum geopend