Winnaars technasium-project bekend

Scholieren ontwerpen spoorbaanpassage bij Westerbroekstermadepolder

Haren, 27 november 2020 – De Westerbroekstermadepolder is onderdeel van het Hunzedal. Een prachtig natuurgebied waar otters, bevers en zeearenden leven. Op dit moment is de Westerbroekstermadepolder alleen via het fietspad te bereiken. Vroeger was er ook een entree vanaf de Energieweg die van Foxhol richting Westerbroek loopt. Uit oogpunt van veiligheid heeft ProRail deze onbewaakte spoorwegovergang afgesloten.

Het Groninger Landschap heeft een prijsvraag onder technasia uitgeschreven om tot een ontwerp te komen waarbij wandelaars en fietsers de spoorbaan weer veilig kunnen passeren. Vijf scholen hebben hier, elk met twee teams uit het vierde leerjaar, aan meegedaan: Stadslyceum en Praedinius Gymnasium uit Groningen, het Ubbo Emmius uit Stadskanaal, RSG De Borgen uit Leek en het Harens Lyceum uit Haren.

"De kwaliteit van de inzendingen was ongekend hoog, niet alleen qua ontwerp maar ook qua presentatie en ontwerpproces."

Vandaag heeft een jury van drie personen de 10 inzendingen beoordeeld. In de jury zaten Fleur Gräper-van Koolwijk, gedeputeerde in Groningen, Frank Knottnerus, gebiedsmanager Noord van ProRail en Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap. De jury vond de kwaliteit van de inzendingen ongekend hoog, niet alleen qua ontwerp maar ook qua presentatie en ontwerpproces.

De jury heeft vier prijzen uitgedeeld. Algemene winnaar is de inzending van een team van het vwo van het Stadslyceum Groningen. Dit team heeft gekozen voor een houten brug, waardoor het ontwerp heel organisch past in de omgeving en aansluit op de karakter van het natuurgebied. Het is een speels ontwerp geworden, waarbij de hoogte van het brugdek meebeweegt met het onderliggende maaiveld en er ook twee uitzichtspunten zijn ingebouwd. Hierdoor biedt de brug niet alleen een fraai uitzicht over de Westerbroekstermadepolder, maar ook over het Foxholstermeer.

Daarnaast heeft de jury drie prijzen uitgedeeld voor respectievelijk de beste technische uitwerking, de beste presentatie en het beste ontwerpproces. Eén van de teams van het Praedinius Gymnasium krijgt de prijs voor het beste ontwerp. De constructie met twee bogen waarin een ranke brug is opgehangen, zou zo uit de koker van een professioneel architectenbureau kunnen komen. Wellicht kan dit ontwerp gebruikt worden bij de nieuwe Paddepoelsterbrug!

De prijs voor de beste presentatie ging naar één van de teams van het Ubbo Emmius. Zij ontwierpen een prachtige transparante brug van staal en de jury was onder de indruk van hun presentatie. De prijs voor het beste ontwerpproces ging naar één van de teams van De Borgen. Zij lieten heel mooi zien hoe je het ontwerpproces stap voor stap aanpakt en het plezier straalde er vanaf.

Het Groninger Landschap gaat erg haar best doen om de spoorbaan weer passeerbaar te maken voor wandelaars en fietsers en zal het ontwerp van het Stadslyceum daarbij als vertrekpunt beschouwen.

Westerbroekstermadepolder