Zeearend geboren in het Hunzedal

Zeearend geboren in het Hunzedal

In het Groninger deel van het Hunzedal, rond het Zuidlaardermeer, is een jonge zeearend geboren. Dit is een primeur voor de provincie Groningen. Het zeearendpaar deed dit jaar voor het eerst een serieuze broedpoging, wat dus uiteindelijk tot broedsucces heeft geleid.

De zeearenden hebben inmiddels een volwassen leeftijd bereikt en hebben een oud haviksnest in gebruik genomen. Het nest bevindt zich in een natuurgebied van Het Groninger Landschap dat niet toegankelijk is voor publiek. Hier vinden ze voldoende rust. Om verstoring tegen te gaan wordt de locatie permanent beveiligd met camera’s.  Via een meldkamersysteem worden de beelden doorgezet naar handhavers in het gebied en bij onraad wordt onmiddellijk actie ondernomen.

“Het is uniek dat er een zeearend geboren is in ons gebied ”, vertelt Alwin Hut, medewerker natuurbeheer van Het Groninger Landschap. “De zeearend broedt na jarenlange afwezigheid weer in ons land, maar uitsluitend in grote natuurgebieden. Dit is het eerste kuikentje dat in de provincie Groningen geboren wordt. Een enorme bevestiging dat we goed bezig zijn met dit gebied. Een plek waar natuur, waterwinning, waterberging, landbouw en recreatie elkaar afwisselen, in de directe omgeving van een grote stad.”

Marco Glastra, directeur  van Het Groninger Landschap, zal op vrijdag 12 mei de jonge zeearend als nieuwe inwoner van de gemeente Haren aangeven. Om de komst van de kleine zeearend te vieren deelt Het Groninger Landschap samen met het Dorpsfonds Haren en enkele ondernemers op vrijdag 12 mei beschuit met muisjes uit.  

U bent van harte uitgenodigd om bij dit moment aanwezig te zijn.
Programma
14.30 uur             Welkomstwoord en invullen geboorteakte door Marco Glastra, directeur Het Groninger Landschap
14.35 uur             Wethouder Stiekema, gemeente Haren, overhandigt geboorteakte
14.45 uur             Afsluiting en uitdelen beschuit met muisjes

Het broeden van de zeearend is een prachtige bekroning van het werk dat afgelopen jaren is verzet om de natuur rond het Zuidlaardermeer te versterken. Samen met o.a. provincie Groningen, waterschap Hunze & Aa’s en Waterbedrijf Groningen heeft Het Groninger Landschap veel geïnvesteerd in herstel van natte natuur. Inmiddels leven er otters, bevers en zeldzame vogels als de witwangstern. De komst van de zeearend maakt het succes compleet.