Zeearenden bereiden zich voor op hun 5e broedseizoen in het Hunzedal

In het Groninger deel van het Hunzedal, rond het Zuidlaardermeer, leeft al meerdere jaren een paartje zeearenden.

8 januari 2021 – In het Groninger deel van het Hunzedal, rond het Zuidlaardermeer, leeft al een aantal jaren een paartje zeearenden. De zeearenden bouwden in 2017 hun eerste nest. Afgelopen weekend is het paartje gespot terwijl zij bezig waren met het prepareren van hun vijfde nest. 

Het broeden van de zeearend is een prachtige bekroning van het werk dat afgelopen jaren is verzet om de natuur rond het Zuidlaardermeer te versterken. Samen met o.a. provincie Groningen, waterschap Hunze & Aa’s en Waterbedrijf Groningen heeft Het Groninger Landschap veel geïnvesteerd in herstel van natte natuur. Inmiddels leven er otters, bevers en zeldzame vogels als de witwangstern. De zeearend maakt het succes compleet. In het Drentse deel van het Hunzedal vindt een vergelijkbare ontwikkeling plaats. Een droom van Het Groninger Landschap is om de Hunze, via de stad Groningen, weer te verbinden met het Reitdiep.

Zeearenden hebben een groot territorium nodig. Het Hunzedal met Zuidlaardermeer, moerasland en polders rondom biedt die ruimte. Het territorium biedt volop voedsel in de vorm van vissen, eenden en ganzen.

zeearenden prepareren nest 2021