Zeearendpaar Hunzedal opnieuw in blijde verwachting

Het paartje zeearenden dat al een paar jaar in het Hunzedal verblijft verwacht voor het derde jaar op rij gezinsuitbreiding. Enkele dagen geleden is is vastgesteld dat het vrouwtje zeearend op het nest aan het broeden is. Het nest is fonkelnieuw. Afgelopen maanden is het paar druk in de weer geweest met het bouwen van een nieuw nest op een nieuwe locatie.

De twee jongen van vorig jaar zijn al enige tijd niet meer in het gebied gesignaleerd. Zij hebben hun geboortegrond verlaten op zoek naar een nieuw territorium. Zeearenden hebben een groot territorium nodig. Het Hunzedal met Zuidlaardermeer, moerasland en polders rondom biedt die ruimte. Het territorium biedt volop voedsel in de vorm van vissen, eenden en ganzen.

Goede kansen om een overvliegende zeearend te zien zijn de kijktoren in de Oostpolder, de vogelkijkhut in de Westerbroekstermadepolder en het gemaal in de Onnerpolder. De locatie van het nest wordt niet bekend gemaakt. Om de rust voor het zeearendpaar te bewaren is ook dit jaar een geavanceerd camerabewakingssysteem geïnstalleerd. Zeearenden blijven een kwetsbare soort, gevoelig voor verstoring.

Meer heuglijk nieuws: Met de gemeentelijke herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer is dit de eerste keer dat er een zeearend in de gemeente Groningen zal worden geboren.

Beleef de vier seizoenen in het Hunzedal

Het Hunzedal, een prachtig en uniek natuurgebied op fietsafstand van de stad Groningen. Leefgebied van otter, bever, zeearend, roerdomp en witwangstern. Volg nu de beheerders van het Hunzedal, Jan en Alwin, en bekijk zelf hoe ze het Hunzedal omtoveren tot een uniek stukje natuur.

Ga naar www.groningerlandschap.nl/beleefhethunzedal