Zeldzame visarend gespot in Hunzedal

een herinnering aan de kwetsbaarheid van onze natuurlijke omgeving en het belang van het behoud ervan

15 juni 2023 Afgelopen weekend is er een opmerkelijke waarneming gedaan in het Hunzedal, een natuurgebied beheerd door Het Groninger Landschap. Tijdens het tellen van de zwarte sternkolonies werd een visarend gespot. Deze zeldzame vogelsoort is een mooie aanvulling op de reeds diverse vogelpopulatie in het gebied.

De visarend werd ontdekt door twee natuurbeheerders van Het Groninger Landschap. Terwijl ze zich concentreerden op het tellen van de zwarte sterns, zagen ze plotseling de roofvogel door de lucht zweven. Direct werden verrekijkers en camera’s tevoorschijn gehaald om deze waarneming vast te leggen.

In opkomst

Visarenden zijn grote, imposante roofvogels die zich uitsluitend voeden met vis. Ze worden vaak geassocieerd met waterrijke gebieden en zijn wereldwijd bekend om hun duikvluchten, waarbij ze met hun klauwen een vis uit het water grijpen. Hun aanwezigheid in Nederland is zeldzaam en trekt altijd veel bekijks. Gelukkig is de soort door effectieve bescherming in opkomst in Nederland en broedt hij hier sinds een paar jaar.

Behoud natuurlijke habitat

We benadrukken het belang van het behoud van de natuurlijke habitats in het Hunzedal en de omliggende gebieden. De aanwezigheid van de visarend bevestigt dat het behoud en herstel van de biodiversiteit zijn vruchten afwerpt. We gaan door met onze inspanningen om dit natuurgebied te beschermen en te bevorderen.

Ontdek het gebied zelf

Natuurliefhebbers worden aangemoedigd om het Hunzedal te bezoeken en te genieten van de rijke flora en fauna die het te bieden heeft. Kijk hier voor meer informatie.