Restant uit de ijstijd
Vlakbij Zevenhuizen ligt het opvallende ronde meertje Bolmeer dat is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Door het bevriezen van het grondwater ontstond er een ijsklomp die steeds verder groeide en de grond omhoog drukte. Toen het ijs smolt bleef er een openstaande kraterrand achter, met binnenin een cirkelvormig meertje, een pingoruïne. Je kunt hier nu fijn wandelen. Adres: Bolmeer 4, Zevenhuizen.
Zonder de steun van onze Beschermers kunnen wij het Bolmeer en meer natuur, landschap en erfgoed in onze prachtige provincie niet beschermen. Help jij mee? Beschermer ben je al vanaf €2,50 per maand.
Door het bevriezen van grondwater in de laatste ijstijd is dit meertje ontstaan
Ontdek de gebieden van het Groninger Landschap
ontdek alle gebiedenHet landschap
Het landschap van Groningen is ruig en uitnodigend, de natuur heel gevarieerd. Stichting Het Groninger Landschap bezit tientallen monumentale gebouwen en meer dan 8.300 hectare aan polders, kwelders, bossen en water. In deze natuurgebieden komt een enorme variëteit aan planten en dieren voor en mede dankzij onze inspanningen worden dit er steeds meer. Van het zeldzame ijsvogeltje tot de beschermde das. Zo mooi. En zo dichtbij!
Wierdenland & Waddenkust
Geen indrukwekkender beeld van Noord-Groningen dan vanaf de zeedijk. Aan de ene kant het weidse water met z’n wildernis aan zandplaten en kwelders, aan de andere kant het door mensenhanden geknede landschap. Wierdenland & Waddenkust is een oeroud cultuurlandschap waarvan de eeuwenoude wierden belangrijke getuigen zijn.
De Wolden & Damsterdiep
Ten noordoosten van de stad Groningen ligt een grootschalig open en laaggelegen landschap dat zich uitstrekt tot de monding van de Eems bij Delfzijl. Hier loopt het oude Damsterdiep, eeuwenlang de levensader van Groningen. Langs het diep vind je nog vele restanten van de vroegere bedrijvigheid zoals molens, houtzagerijen, steenfabrieken en scheepsbedrijven.
Oldambt & Dollard
De ontmoeting tussen zout en zoet water maakt de Dollard uniek. In het brakke getijdenlandschap voelen planten als de zeeaster en diverse wad- en watervogels zich prima thuis. Landinwaarts tref je kolossale boerderijen met mooie slingertuinen. De rijke grond, teruggewonnen van de Dollard, maakte het Oldambt meer dan een eeuw geleden tot de graanschuur van ons land.
Westerwolde
Een klassiek beekdallandschap is in Westerwolde bewaard gebleven. De bodem maakt de streek bijzonder. Die bestaat deels uit voedselarme zandgrond, een schaars goed in ons land. Hier gedijt heide en jeneverbes en zie je bijzondere planten en insecten. Ontdek onze parels in Westerwolde. Met het filter, rechts in een rode knop, kun je selecteren op natuur, erfgoed, bijzondere plekken en meer.
Veenkoloniën
Kaarsrechte lijnen en openheid. De Veenkoloniën zien er opgeruimd uit. Dit landschap is het gevolg van de vervening in de 17e en 18e eeuw en nog steeds erg goed zichtbaar. Herkenningspunten zijn bruggen, sluizen en watertorens.
Hondsrug & Hunzedal
Een klein gebied met twee gezichten. In het noorden, op de uitloper van de Hondsrug, tref je de stad Groningen en de Harense villa’s. In het zuiden, aan de flanken van de Hondsrug, vind je de laaggelegen, open beekdalen van de Drentse Aa en de Hunze. In dit deel vind je veel natte landschapselementen, waaronder het uitgestrekte Zuidlaardermeer en vele pingoruïnes en petgaten. Het gebied staat ook bekend als Gorecht.
Zuidelijk Westerkwartier
Wie Groningen zegt, denkt aan eindeloze vergezichten: het fascinerende samenspel tussen land en water, wolken en wind. Heel anders is dat in het Zuidelijk Westerkwartier. Hier zorgen de karakteristieke houtsingels, bossen en weilanden voor een besloten en intiem coulisselandschap.
Wat is er in de buurt van het
Bolmeer?
Hou je van cultuur en natuur, van struinen en onderzoeken? Het Groninger landschap biedt je oneindige mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen, monumenten te bezoeken, deel te nemen aan excursies of je eigen ontdekkingstocht te plannen. Ontdek onze activiteiten en verbaas je over alles wat het Groninger landschap te bieden heeft!