Meekijken via de webcams bij de familie bever. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week.
Bevers online bekijken op de televisie of computer. Met de beverwebcam van Het Groninger Landschap was dat vorig jaar mogelijk. De hoofdrolspelers waren twee jonge bevers. ‘Echt uniek om zo’n jonge bever van zo dichtbij te bekijken”, zegt Alwin Hut, natuurbeheerder van Het Groninger Landschap.
Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni 2019, was voor Alwin Hut een heugelijke dag. Op zijn beeldscherm zag hij ineens meerdere bevers rondscharrelen. Belangrijkste was: mét hun pasgeboren kroost. Niet één, maar twee jonge bevers verschenen in beeld. Een prachtig gezicht, blikt hij terug. De bevalling gebeurde niet live. “Dat vond net buiten beeld plaats.”
Trouwe kijker
Via twee webcams – één in de burcht en één erbuiten – kon iedereen vorig jaar meekijken hoe het de prille beverfamilie verging. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Ook hing er een microfoon om de geluiden op te nemen. Hut was een trouwe kijker. Hij hield de bevers nauwlettend in de gaten. De website www.groningerlandschap.nl/dichtbijdebever stond vaak continu aan. “Overdag lag de hele beverfamilie vaak knus tegen elkaar te ronken, als één grote bult haar. Dan zette ik de microfoon aan. Zodra ik geritsel hoorde, wierp ik even een blik.”
Niet te plannen
Met de jonge bevers ging de vlag uit. Het lange wachten werd beloond. Al een jaar eerder, in maart 2018, gingen de beverwebcams voor het eerst live. De bevers lieten zich echter niet of nauwelijks zien. De kijkers zagen enkel spinnenwebben, muizen en af en toe een ree of bunzing. De natuur bleek niet te plannen. “Dat was zeker een teleurstelling”, erkent Hut. De beverfamilie zat volgens hem op een andere locatie. Uiteindelijk ging het beeld, bij gebrek aan bevers, op zwart. Alleen Hut kon de livestream nog bekijken. “Toen de beverfamilie vorig jaar in de burcht trok, gingen we weer online.”
Ontiegelijk blij
De jonge bevers trokken veel bekijks, zeker toen RTV Noord en andere media erover berichtten. “We hadden in het begin tienduizend kijkers per week”, zegt Hut. Via de speciale beverpagina konden kijkers opvallende momenten insturen. Het leverde een aandoenlijke selectie op van spelende jonge bevers en bevers die samen ontbijten. Voor actiebeelden moest je ’s avonds tijdens de schemer kijken. “Dan gaan ze poetsen, knagen en maken zich gereed om op stap te gaan. ’s Zomers blijven ze vaak buiten, ook overdag. Vandaar dat de livestreams eind juni 2019 weer uitgingen. De bevers komen dan nauwelijks in de burcht.”
Fascinerend
Met de beelden wil Hut het grote publiek laten zien hoe prachtig bevers zijn. “Bevers zijn mysterieuze nacht- en schemerdieren die je niet vaak te zien krijgt. Ik ben ontiegelijk blij met de bevers. Bevers horen van oudsher in het Hunzedal thuis. Als eco-engineer helpen ze ons bij het natuurbeheer. Door bomen om te knagen, en met takken te slepen zorgen ze voor variatie en een open rietland.” Fascinerend, vindt Hut de knaagdieren. De beverbeelden openden hem de ogen. “Ik heb er veel van geleerd. Zo slapen bevers op een bedje van riet. Althans, dat dachten we. Het blijken lange houtsnippers. Met hun tanden trekken ze hele dunne snippers van takken af.”
Eind 2019 bleek dat de hele beverfamilie, inclusief de twee jongen, nog steeds de burcht bewoont. Reden om de livestreams weer te starten. “Juist ’s winters zijn bevers erg actief. Grote kans dat de moeder in het voorjaar van 2020 weer jongen krijgt.”