Hoogtepunten 2018

Het verschil maken

De fraaie Groningse natuur, erfgoed en landschap. Daar zetten we ons voor in. Dag in, dag uit. Onze terreinen en monumenten vragen continu zorg. Maaien, klein onderhoud, begrazen: het is ons dagelijks werk. In dit publieksjaarverslag presenteren we vijf hoogtepunten. Resultaten waar we extra trots op zijn. Onze medewerkers lichten ze toe.

Top-waarneming 2018: de wolf

Vorig voorjaar wandelde een wolf door de Onnerpolder. Grutto’s veerden op, net als de aanwezige natuurliefhebbers. Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, bestempelt deze waarneming als één van de hoogtepunten van 2018. “De wolf is van de buitencategorie. Dat we dit nog mogen meemaken in Nederland. Echt ongelooflijk.”

Lees meer 

 

Nieuwe aankoop: wierde in Feerwerd

Aan de zuidkant van het Groningse drop Feerwerd ligt een onbebouwde wierde. Sinds november 2018 is Het Groninger Landschap de trotse eigenaar. ‘Deze wierde is een archeologisch monument. Door eigenaar te worden, beschermen wij het monument voor de toekomst’, vertelt Arjan Hendriks, natuurbeheerder van Het Groninger Landschap. Omwonenden zijn blij met de aankoop.

Lees meer

Villa Barmerhoek als vanouds

Villa Barmerhoek pronkt weer. Het beeldbepalende monument in Doodstil onderging in 2018 een ingrijpende restauratie. Zowel achterstallig onderhoud als aardbevingsschade zijn verholpen. Douwe van der Zee, beheerder erfgoed van Het Groninger Landschap, is te spreken over de opknapbeurt. ‘Het proces is uitermate goed verlopen’, blikt hij terug.

lees meer

 

Meevaren met de Harder

Op het oostelijke wad houdt de Harder, het inspectieschip van het ministerie, een oogje in het zeil. Sinds begin 2018 vaart Silvan Puijman, natuurbeheerder van Het Groninger Landschap, mee als opstapper. ‘In de Dollard ben ik de ogen en oren van onze organisatie op het wad.’

Lees meer

 

Toezicht blijkt nodig

Helaas, maar waar. In de Groningse natuur vinden met regelmaat incidenten plaats, zoals stroperij en de aanleg van wietplantages. Voor Het Groninger Landschap is de maat vol. Januari 2018 trad Arjan Bakker in dienst als professionele natuurhandhaver. ‘Handhaving werkt. Mensen weten nu dat er toezicht is’, zegt hij.

Lees meer