Hoogtepunten 2019

Het verschil maken

De fraaie Groningse natuur, erfgoed en landschap. Daar zetten we ons voor in. Dag in, dag uit. Onze terreinen en monumenten vragen continu zorg. Maaien, klein onderhoud, begrazen: het is ons dagelijks werk. In dit publieksjaarverslag presenteren we vijf hoogtepunten. Resultaten waar we extra trots op zijn. Onze medewerkers lichten ze toe.

Nieuwe aankoop: ruïne steenfabriek Rusthoven

Naast het Damsterdiep en landgoed Ekenstein ligt een ruïne van een steenfabriek. Rusthoven heette de fabriek, waar in 1968 het vuur doofde. De ringoven staat er nog. In de zomer van 2019 kreeg Het Groninger Landschap het prachtig stuk industrieel erfgoed in eigendom. ‘Het terrein vertelt het verhaal van de Groninger baksteenindustrie’, zegt Hugo Dokter, hoofd erfgoed van Het Groninger Landschap.

Lees meer 

Eeuwigdurende grafrust op Wierum

Op bijna alle wierden liggen van oudsher mensen begraven. Eind 2019 opende op de wierde van Wierum een unieke, natuurlijke begraafplaats. ‘De prachtige locatie ligt in de natuur’, vertelt Arjan Hendriks, natuurbeheerder bij Het Groninger Landschap. Samen met uitvaartverzorger Algemeen Belang/Dela biedt Het Groninger Landschap er eeuwigdurende grafrust.

Lees meer

Thies Dijkshuis’ erfenis: de Hunzezone

De Hunzezone is te danken aan Thies Dijkhuis. Zijn leven lang spande hij zich in om het land van zijn familie te behouden. Met succes. Maart 2019 overleed hij onverwachts. Het Groninger Landschap is bedroefd, maar ook vereerd dat ze zijn levenswerk mag voortzetten.

Lees meer

Piepjonge bevers online

Bevers online bekijken op de televisie of computer. Met de beverwebcam van Het Groninger Landschap was dat vorig jaar mogelijk. De hoofdrolspelers waren twee jonge bevers. ‘Echt uniek om zo’n jonge bever van zo dichtbij te bekijken”, zegt Alwin Hut, natuurbeheerder van Het Groninger Landschap.

Lees meer

De Poolse Bruid in boerderij De Haver

Uitverkocht. Dat meldde vorig jaar de affiche van locatietheater De Poolse Bruid. Decor was de schuur in De Haver, één van de boerderijen van Het Groninger Landschap. ‘We willen ons bezit graag delen’, vertelt Petra van der Meer, hoofd communicatie van Het Groninger Landschap.

Lees meer

Molen en molenhuis herenigd

Molen Zeldenrust en het molenhuis in Westerwijtwerd horen bij elkaar. Ze vormen een geheel en hebben sinds lange tijd weer dezelfde eigenaar. “De molen hadden we al sinds 2007 in eigendom. Eind vorig jaar namen we ook het molenhuis over”, vertelt Jan Harm Eppinga, medewerker erfgoed van Het Groninger Landschap. De molen, slachtoffer van aardbevingsschade, krijgt een stevig fundament.

Lees meer