En dan is het natuurlijk ook leuk om wat nieuwe vogelsoorten te leren herkennen! We hebben 10 veel voorkomende vogels voor je in een overzicht gezet. Kan je ze herkennen?
Deze vriend heeft een voorkeur voor grote bomen. Je ziet de boomklever rondom de stam van de boom op en neer lopen. Een blauwgrijs met roestoranje vogeltje, met een stoere zwarte streep over zijn ogen.
Van nature een vrij schuwe bosvogel, maar tegenwoordig volop in het stedelijk gebied te vinden. Als je er eentje ziet, is er een grote kans dat in de buurt zijn of haar partner ook te vinden is.
De groenling doet zijn naam eer aan, met zijn verenpak in allerlei tinten groen. Als woongebied kiest hij het liefst voor bosranden, maar dichte struiken neemt de groenling ook genoegen mee.
Spechten hoor je vaker dan dat je ze ziet. Hun geroffel op bomen of dode takken kunnen vooral in de lente een mooi orkest in de bossen veroorzaken. Ook in dorpen en steden te vinden in grotere bomen. Ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten, zoals berken.
Duidelijk te herkennen aan zijn zwarte kop, gele jasje met zwarte stropdas. De koolmees is een van de meest algemene vogels in Nederland. Als je goed op zijn zang let, merk je dat deze vogel veel verschillende melodieën heeft!
De pimpelmees wordt nog wel eens verward met de koolmees. Maar, de pimpelmees heeft géén stropdas om, en heeft een geel met blauw verenkleed. Ze stellen niet zo veel eisen aan hun leefomgeving en zijn veel te vinden in tuinen en parken.
Een klein bruin vogeltje met de typerende rode borst. De roodborst is nieuwsgierig en goed van vertrouwen, maar naar zijn soortgenoten vaak agressief waarbij de rode borst duidelijk getoond wordt. Buiten het broedseizoen om, leeft de roodborst dan ook solitair. De jongere vogels hebben nog geen rode borst, maar zijn lichtbruin gevlekt.
De staartmees kan je zien als een klein schattig bolletje vogel met een lange staart (langer dan het lijfje). Een witte kop met brede zwarte zijkruinstrepen die samenkomen op de donkere rug. De aanzet van de vleugels is roestbruin van kleur. Staartmezen zijn ontzettend sociaal en vaak in groepjes te vinden. Wanneer eentje even ergens blijft hangen, wacht de hele groep tot het lid van de groep weer bij is.
Dit mooie vogeltje laat zich vooral in de noordelijke gebieden van Nederland zien. Je herkent de mannetjes vink aan zijn korte, kegelvormige snavel, blauwgrijze petje en oranjerode borst (en wangen). Het vrouwtje valt met haar bruinige veren minder op, en kan gauw verward worden met een huismus.
En, last but not least, de winterkoning. Deze vogel is ondanks zijn naam, niet bestand tegen koude winters. Een zeer algemene vogel in Nederland. Een klein, bruin vogeltje met een typerende, omhoog staande staart, dat graag op takjes rond ‘hupst’.
Vind je dit leuk? Schrijf je dan ook in voor onze nieuwsbrief met nog meer mooie en handige wetenswaardigheden!