Team Bourtange – vacatures

Team Bourtange - vacatures

wij zijn op zoek naar gidsen en medewerkers educatie

Team Bourtange

In het prachtige vestingstadje Bourtange is het interactieve museum Terra Mora de uitvalsbasis voor Team Bourtange. Het is een klein en hecht team van ongeveer 15 personen. De vrijwilligers zijn onder andere actief als gids, monitoorder en gastgever. Het bestuur wordt gevormd door een voorzitter, penningmeester en secretaris. Team Bourtange komt regelmatig samen. Natuurbeheerder Silvan Puijman schuift aan om te vertellen over het gebied en de ontwikkelingen ervan. Het team organiseert excursies naar het natuurgebied buiten de vestingwal en ontvangt schoolklassen in Terra Mora.

Vacature medewerkers educatie

Het team zoekt meerdere vrijwilligers die het leuk vinden om schoolklassen te ontvangen. Ervaring in het onderwijs is niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk dat je belangstelling voor natuur hebt en dat je het leuk vindt om dat over te dragen aan kinderen.
Er zijn twee verschillende educatieve programma’s over natuur en cultuurhistorie, met als doel de kinderen te enthousiasmeren voor al het moois in hun omgeving:

    • Elk jaar komen honderden scholieren uit groep 7 en 8 (10 tot 12 jaar) op een ochtend langs in het kader van het educatieve project ‘Kapitein Prott’. Aan de hand van de Bourtanger held Bernhard Johan Prott (1632-1703) worden cultuurhistorie en natuur op een leuke manier gebracht. Leerlingen maken een speurtocht door het dorp en krijgen een mooie film te zien. Ook mogen ze schieten op de kanonnenbaan in Terra Mora, zodat ze zichzelf Kapitein Prott wanen.
    • Bij het natuurprogramma maken scholieren onder leiding van meerdere vrijwilligers een tocht buiten de vestingwal en horen op een spannende manier leuke wetenswaardigheden over het natuurgebied.

Je inzetbaarheid wat betreft aantal uren en dagdelen waarop de schoolklassen ontvangen worden, wordt afgestemd met het team. Wel moet je er rekening mee houden dat de schoolklassen op werkdagen langs komen.

Vacature gids

De gidsen van Team Bourtange organiseren diverse activiteiten, zowel voor de jeugd (bijvoorbeeld een gps speurtocht voor kinderen van 7 tot 12 jaar) als voor volwassenen (bijvoorbeeld een herfstwandeling met paddenstoelen in Bourtangerveld of een Cultuurwandeling waarin de geschiedenis van het vestingstadje en de omringende natuur aan de orde komen). Het team zoekt mensen met belangstelling voor de natuur en de geschiedenis van de plek, die het leuk vinden om groepen te gidsen. Je inzetbaarheid wat betreft aantal uren en de dagdelen waarop de activiteiten plaatsvinden, wordt afgestemd met het team.

Konikpaarden in Bourtange

weids landschap Vrijwilligers druk bezig in Bourtange

Werkwijze Vrijwilligersteams

Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee in het bestaande activiteitenprogramma. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team.

Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij de Natuurbeheerder van het gebied, bij de medewerker Jeugdeducatie of bij andere medewerkers van Het Groninger Landschap. Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit of excursie te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van natuur en erfgoed in het mooie Groninger landschap.

luchtfoto bourtange Kalender 2019 - Groningen van Boven

Wat vragen wij?

Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor hun omgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen met je collega vrijwilligers bezoekers te ontvangen en te informeren? Wil je je inlezen in het gebied en de onderwerpen van de activiteiten? Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van deze functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

 

terra mora Bezoekerscentrum Terra Mora; Bourtange; interieur

Ik wil me aanmelden – en dan?

Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met het bestuur van Team Bourtange. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten. Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

collega Marije en Rieneke. Foto Geert Job Sevink

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?

Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03

Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.

Wil je meer lezen?
Klik hier voor meer informatie over het interactieve museum Terra Mora