Team Dollard – vacatures

Team Dollard - vacatures

Dit leuke team heeft al veel leden, maar nieuwe mensen zijn welkom!

Team Dollard

Team Dollard bestaat uit ongeveer 35 enthousiaste vrijwilligers. In bezoekerscentrum Dollard bij Termunten ontvangen zij bezoekers en scholen en organiseren excursies en jeugdactiviteiten.
Naast het bestuur bestaat het team uit een aantal werkgroepen, elk met hun eigen werkzaamheden en expertise. De werkgroepleden komen regelmatig samen voor kennisuitwisseling en de praktische organisatie van hun activiteiten. Het gehele team komt ongeveer twee tot vier keer per jaar samen. Na een korte vergadering over praktische zaken volgt een interessante presentatie door een teamlid of een genodigde. Doel hiervan is het vergaren en delen van kennis op het gebied van landschap, ecologie en natuur.

Werkgebied: de mooiste uithoek van Nederland!

Het gebied van Team Dollard is compact en heel divers. Drommen mensen komen in het voorjaar af op de Zeehondenkijkwand. Er is een vispassage en er zijn bunkers uit WOII. Heel af en toe wordt de punt van Reide opengesteld voor een wandeling. Er zijn polders met eilandjes waarop kluten broeden. Er zijn drie vogelkijkhutten: een hele luxe die gehuurd wordt door fotograferende vogelaars. Eén is geschikt voor rolstoelers. En natuurlijk de Kiekkaaste in Nieuw Statenzijl: een trekpleister van jewelste.

Wil je meer weten over het gebied?
Lees dan hier verder.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

De werkgroepen van Team Dollard

Het Bestuur zorgt ervoor dat alles draait.

Gidsen organiseren excursies vanuit het bezoekerscentrum, te voet en per fiets.

Jeugdactiviteiten worden georganiseerd voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Ook worden schoolklassen in het gebied en in het veld-lab naast het bezoekerscentrum ontvangen.

Communicatie vrijwilligers brengen alle activiteiten onder de aandacht van het publiek, plaatsen berichten op sociale media, ontwerpen flyers en plaatsen activiteiten en excursies op onze website.

Stekkers & Snoeren – er zijn ook technische dingen te regelen: de kassa, het pinapparaat, het filmscherm en de expositie.

Winkelmedewerkers zorgen voor inkoop en een leuke presentatie van de kleine winkel in het bezoekerscentrum. Op dit moment is er geen vacature.

Gastgevers ontvangen de bezoekers in het bezoekerscentrum, geven voorlichting over het gebied en bemensen de winkel. Op dit moment is er geen vacature.

Monitoorders tellen flora en fauna in de gebieden en peilen het water. We hebben op dit moment geen vacature.

Vacature Gidsen

Ben jij graag buiten? Ga je er graag met een groep mensen op uit? Lijkt het je leuk om je enthousiasme en kennis van flora, fauna en landschap over te brengen op anderen? Sluit je dan aan bij de vrijwilligers van de werkgroep Gidsen.
Met een fietstocht het gebied door, wandelen naar de vogelkijkhut, turen naar de vogels en de zeehonden of een historische tocht over de geschiedenis van de plek met bezoek aan de bunkers. De variatie in het aanbod excursies van het team is groot en na een inwerkperiode kun jij ook je eigen excursie bedenken en organiseren. Natuurlijk krijg je hierbij hulp van de andere werkgroepleden. Je teamleden en onze natuurbeheerder zorgen voor inhoudelijke ondersteuning en als je wilt kun je een cursus excursietechnieken volgen om je vaardigheden verder te ontwikkelen.
Je inzetbaarheid wat betreft het aantal uren en de dagdelen waarop de activiteiten plaatsvinden, wordt afgestemd met de werkgroep.

Vacature Jeugdactiviteiten

De werkgroep Jeugdeducatie bestaat uit ongeveer 12 enthousiaste vrijwilligers. Ze organiseren activiteiten voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. De kinderen brengen een bezoek aan het bezoekerscentrum, werken met een microscoop in het veld-lab of trekken met de begeleiders de natuur in. Ook is er een uitgebreid scholenprogramma voor de groepen 3 t/m 8. Veel scholen komen elk jaar graag weer terug. Voorbeelden van activiteiten zijn: uilenballen pluizen, wadbeestjes zoeken en vooral veel buiten struinen om naar vogels en zeehonden te kijken.
We zoeken mensen met hart voor de natuur die het leuk vinden om kinderen te enthousiasmeren. Uitgebreide natuurkennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Het is vooral belangrijk dat je het leuk vindt om met (groepen) kinderen om te gaan. Na verloop van tijd kun je aangeven waar jij belangstelling voor hebt en over dit onderwerp zelf een jeugdactiviteit uitwerken en organiseren. Je teamleden helpen je natuurlijk graag.
De dagdelen waarop je ingezet wilt worden, bepaal je in overleg met je werkgroep. Hou rekening met  een minimale inzetbaarheid van twee dagdelen per maand in de drukke periode (voorjaar/begin zomer).

Bezoekerscentrum Dollard in Termunten

Werkwijze Vrijwilligersteams

Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee in het bestaande activiteitenprogramma. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team.

Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij de Natuurbeheerder van het gebied, bij de medewerker Jeugdeducatie of bij andere medewerkers van Het Groninger Landschap. Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit of excursie te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van natuur en erfgoed in het mooie Groninger landschap.

Wat vragen wij?

Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor hun omgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen met je collega vrijwilligers bezoekers te ontvangen en te informeren? Wil je je inlezen in het gebied en de onderwerpen van de activiteiten? Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van deze functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

 

Ik wil me aanmelden – en dan?

Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met het bestuur van Team Dollard. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten. Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

collega Marije en Rieneke. Foto Geert Job Sevink

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?

Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03

Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.

Wil je meer lezen?
Klik hier voor meer informatie over het interactieve museum Terra Mora