Team Hunzedal – vacatures

Team Hunzedal - vacatures

Dit leuke team heeft al veel leden, maar nieuwe mensen zijn welkom!

Team Hunzedal

Team Hunzedal bestaat uit ongeveer 40 enthousiaste vrijwilligers. In een prachtig en uitgestrekt natuurgebied ontvangen zij bezoekers bij excursies, boottochten en jeugdactiviteiten.
Naast het bestuur bestaat het team uit zes werkgroepen, elk met hun eigen werkzaamheden en expertise. De werkgroepleden komen regelmatig samen voor kennisuitwisseling en de praktische organisatie van hun activiteiten. Het gehele team komt ongeveer twee tot vier keer per jaar samen in Borg Welgelegen in Sappemeer. Na een korte vergadering over praktische zaken volgt een interessante presentatie door een teamlid of een genodigde. Doel hiervan is het verder ontwikkelen van de expertise op het gebied van landschap, ecologie en natuur.

De werkgroepen van Team Hunzedal

  • Gidsen organiseren excursies op land en water, te voet en per fiets.
  • Jeugdactiviteiten worden georganiseerd voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar.
  • Het Mobiel Infopunt is een elektrisch autootje dat over de fietspaden door het gebied rijdt. Met z’n tweeën gaan gids en chauffeur op stap om de voorbijgangers over het mooie Hunzedal te vertellen.
  • Communicatie vrijwilligers brengen alle activiteiten onder de aandacht van het publiek, plaatsen van berichten op sociale media, ontwerpen flyers en plaatsen activiteiten en excursies op onze website.
  • Schippers van fluisterboot De Raidomp hebben een klein vaarbewijs. Samen met een gids varen ze met groepen bezoekers over het Zuidlaardermeer.
  • Monitoorders tellen flora en fauna in de gebieden en peilen het water. (Voor monitoorders  hebben wij op dit moment geen vacature.)
Tekst gaat verder onder afbeelding

Vacature Gidsen

Ben jij graag buiten? Ga je er graag met een groep mensen op uit? Lijkt het je leuk om je enthousiasme en kennis van flora, fauna en landschap over te brengen op anderen? Sluit je dan aan bij de vrijwilligers van de werkgroep Gidsen.
Met een lange fietstocht het gebied door, wandelen naar de vogelkijkhut, beversporen zoeken of vleermuizen in de nacht. En natuurlijk als gids mee tijdens een vaartocht over het Zuidlaardermeer. De variatie in het aanbod excursies van het team Hunzedal is groot en na een inwerkperiode kun jij ook je eigen excursie bedenken en organiseren. Natuurlijk krijg je hierbij hulp van de andere werkgroepleden. Je teamleden en onze natuurbeheerder zorgen voor inhoudelijke ondersteuning en als je wilt kun je een cursus excursietechnieken volgen om je vaardigheden verder te ontwikkelen.
Je inzetbaarheid wat betreft het aantal uren en de dagdelen waarop de activiteiten plaatsvinden, wordt afgestemd met de werkgroep.

Vacature vrijwilligers Jeugdactiviteiten

De werkgroep Jeugdeducatie organiseert activiteiten voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar, de bovenbouw van het basisonderwijs. De werkgroep bestaat uit een klein aantal enthousiaste vrijwilligers die met andere vrijwilligers een activiteit begeleiden.
Voorbeelden zijn: archeologische opgraving bij Klooster Yesse, vogels kijken, paddenstoelen zoeken, geocaching, beestjes kijken in de sloot en een vaartocht over het Zuidlaardermeer met onze fluisterboot de Raidomp.
We zoeken mensen met hart voor de natuur die het leuk vinden om kinderen te enthousiasmeren. Uitgebreide natuurkennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Het is vooral belangrijk dat je het leuk vindt om met (groepen) kinderen om te gaan. Na verloop van tijd kun je aangeven waar jij belangstelling voor hebt en over dit onderwerp zelf een jeugdactiviteit uitwerken en organiseren. Je teamleden helpen je natuurlijk graag.
De dagdelen waarop je ingezet wilt worden, bepaal je in overleg met je werkgroep. Hou rekening met  een minimale inzetbaarheid van twee dagdelen per maand in de drukke periode (voorjaar/begin zomer).

Vacature Communicatie

Alles wat door je teamgenoten georganiseerd wordt moet natuurlijk wel onder de aandacht van het publiek gebracht worden. Dat kan door het plaatsen van berichten op Social Media (bijvoorbeeld Facebook, Instagram) door het verspreiden van flyers en het plaatsen van de activiteiten en excursies op onze website. Hierbij krijg je hulp van de medewerkers van de afdeling Publiek & Relatie. Zij helpen je bijvoorbeeld met goede persfoto’s, een programma om flyers en affiches te maken en alle input die je nodig hebt.
Dit vrijwilligerswerk doe je vanuit huis, je werkt zelfstandig en kunt aan de slag wanneer het jou uitkomt. Je hebt contact met de coördinatoren van de werkgroepen; zij geven de informatie over de activiteiten aan jou door en jij maakt er dan een leuk verhaal van.
Ook maak je deel uit van het bestuur, zodat je op de hoogte bent van alles wat er georganiseerd wordt. Het bestuur komt ongeveer 6 keer per jaar op een avond bijeen.

Witwangstern

Werkwijze Vrijwilligersteams

Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee met een ervaren collega. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij medewerkers van Het Groninger Landschap. Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit of excursie te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van natuur en erfgoed in het mooie Groninger landschap.

Wat vragen wij?

Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor hun omgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk, servicegericht en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen met je collega vrijwilligers bezoekers te ontvangen en te informeren?  Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van deze functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

Bever drinkt water Fotograaf Bas Breetveld

Ik wil me aanmelden – en dan?

Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met het bestuur van Team Hunzedal. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten. Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

Een bekroning op ons werk in het Hunzedal: de zeearend
collega Marije en Rieneke. Foto Geert Job Sevink

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?

Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator Vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – medewerker Vrijwilligerszaken
T 050 – 800 32 03

Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.