Molen Ceres – vacature

Team Molen Ceres - vacatures

wij zijn op zoek naar molengids(en)

Molen Ceres

Spijk is een prachtig, authentiek Gronings dorp. Het dorpsgezicht heeft dan ook een beschermde status. Naast de sierlijke toren van de Andreaskerk is het vooral molen Ceres die in het oog springt. De trotse wieken reiken tot wel bijna 30 meter hoogte. De naam van de molen komt uit de Romeinse mythologie. Ceres was de godin van de akkerbouw en het graan. Een kleine  groep – waarvan de meesten uit het dorp komen – draait de molen op zaterdagmiddagen in de oneven weken.

Vacature Molengids
Ben jij vriendelijk en communicatief vaardig en lijkt het je leuk je enthousiasme over molens in het algemeen en Molen Ceres in het bijzonder over te dragen aan een heel divers publiek? Dan is de functie van molengids misschien iets voor jou!
De molengids ontvangt de bezoekers, vertelt ze in verband met de veiligheid eerst over de huisregels en neemt ze dan mee in het verhaal over de werking en de geschiedenis van de Molen.

Hoe je de bezoekers – van jong tot oud – op een boeiende manier kunt rondleiden op de molen leer je tijdens de cursus Molengids. De cursus wordt jaarlijks georganiseerd door Erfgoedpartners, bestaat uit zes dagdelen en wordt gegeven door professionals op het gebied van het molenwezen en educatie. Als je alle zes bijeenkomsten hebt bijgewoond, ontvang je het officiële predicaat.

Ceres

Werkwijze Vrijwilligersteams
Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent voor alle teams en vrijwillig medewerkers dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee in het team om zo ervaring op te doen. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij de medewerkers van Het Groninger Landschap. Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van erfgoed en natuur in het mooie Groninger landschap.

Korenmolen Ceres in Spijk. Foto: Geert Job Sevink

Wat vragen wij?
Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor en in hun woonomgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen te werken met je collega vrijwilligers en zo een bijdrage te leveren aan het in stand houden van de Molen? Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van je functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

Korenmolen Ceres in Spijk. Foto: Geert Job Sevink

Ik wil me aanmelden – en dan?
Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met het bestuur van Team Molen Ceres Molen. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten. Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

 

Korenmolen Ceres in Spijk. Foto: Geert Job Sevink

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?
Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03

Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.

Wil je meer lezen?
Klik hier voor meer informatie over de molen Ceres.

collega's tuin De Vennen Rieneke en Marije. Foto Geert Job Sevink