Team molen De Stormvogel – vacatures

Team molen de Stormvogel- vacatures

wij zijn op zoek naar extra handen

 

Molen de Stormvogel
De Stormvogel is een achtkante stellingmolen met een functie van koren- en pelmolen. Het is sinds 1850 een markant monument aan de dorpsrand van Loppersum. Tjitse en Peter zijn de molenaars en Annette is de organisator achter alle evenementen en beheerder van een leuke facebookpagina. Ze wonen alle drie in Loppersum en houden de molen al vele jaren draaiende, meestal op zaterdagmiddag en soms op zondag. Ook verkopen ze meel en ontvangen ze zowel individuele bezoekers als groepen.

Extra Handen

Tjitse, Peter en Annette zouden het erg fijn vinden als er nog een paar extra handen bij zouden komen. De vacatures hieronder zijn voor een molenaar en een molengids. Maar als je denkt dat is niet iets voor mij; ze zijn ook blij met iemand die hand en spandiensten wil verlenen. Die helpt met schoonmaken en klein onderhoud. Of die mee wil helpen de molen onder de aandacht te brengen via Social Media of leuke dingen mee wil organiseren. We willen de molen voor het dorp behouden. Help mee!


Vacature Molenaar

Een molen kan niet zonder molenaar. Spreekt dit eeuwenoude ambacht je aan? Ben je een doorzetter? Ben je goed ter been? Niet bang voor het werken op hoogte? Dan is het beroep van molenaar misschien iets voor jou. Wij zoeken mensen die al molenaar zijn óf die het willen worden. Wat betreft je inzetbaarheid verwachten we dat je in het draaiseizoen regelmatig beschikbaar bent. Molen De Stormvogel draait bijna elk weekend. De werkdagen en –tijden worden verder ingevuld in overleg met de andere vrijwilligers.

  • Hoe word je molenaar?
    Om molenaar te worden volg je de opleiding bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Deze opleiding vraagt een grote mate van zelfwerkzaamheid. Het Gilde staat klaar om je de helpende hand te bieden, maar je wordt niet bij het handje genomen. Bedenk ook dat het molenaarswerk zwaar is. Wie fysiek of psychisch niet in staat is om onder alle omstandigheden de molen te bedienen, kan geen molenaar worden. De opleiding is er op gericht dat je in minimaal 150 praktijkuren, verdeeld over de vier seizoenen, alles leert wat nodig is om elke windmolen in Nederland verantwoord en veilig te bedienen en te laten draaien. Je krijgt naast praktijk ook ondersteunende theorie van alle molentypen. Gemiddeld doen leerling-molenaars twee jaar over de opleiding.

    Het Groninger Landschap heeft twee instructeurs die op twee instructiemolens werkzaam zijn. Je kunt les krijgen op De Nieberter Molen in Niebert of De Vier Winden in Pieterburen. Maar ook op instructiemolens die niet onze eigendom zijn kun je opgeleid worden, terwijl je daarnaast vrijwilliger bent op De Stormvogel of één van de veertien andere windmolens van Het Groninger Landschap. Ook in de buurt van Loppersum zijn instructeurs van het Gilde actief.

    Wil je meer weten over de opleiding tot molenaar, lees dan verder op de site van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars: https://vrijwilligemolenaars.nl/opleidingen, of vraag eens informatie aan Peter of Tjitse.


Vacature Molengids
Ben jij vriendelijk en communicatief vaardig en lijkt het je leuk je enthousiasme over molens in het algemeen en De Stormvogel in het bijzonder over te dragen aan een heel divers publiek? Dan is de functie van molengids misschien iets voor jou!
De molengids ontvangt de bezoekers, vertelt ze in verband met de veiligheid eerst over de huisregels en neemt ze dan mee in het verhaal over de werking en de geschiedenis van De Stormvogel.
Hoe je de bezoekers – van jong tot oud – op een boeiende manier kunt rondleiden op de molen leer je tijdens de cursus Molengids. De cursus wordt jaarlijks georganiseerd door Erfgoedpartners, bestaat uit zes dagdelen en wordt gegeven door professionals op het gebied van het molenwezen en educatie. Als je alle zes bijeenkomsten hebt bijgewoond, ontvang je het officiële predicaat Molengids.
Wat betreft je inzetbaarheid verwachten we dat je in het draaiseizoen regelmatig beschikbaar bent. De werkdagen en –tijden worden verder ingevuld in overleg met de andere vrijwilligers.


Vacature overig
Kom eens langs, Tjitse, Peter en Annette vertellen graag over andere mogelijkheden om het team te versterken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kom eens langs bij molen de Stormvogel, je bent van harte welkom

Werkwijze Vrijwilligersteams
Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee in het team om zo ervaring op te doen. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij de medewerkers van Het Groninger Landschap.

Stormvogel - Loppersum

Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van erfgoed en natuur in het mooie Groninger landschap.

Wat vragen wij?
Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor hun woonomgeving, in het bijzonder voor het dorp Loppersum. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen te werken met de andere teamleden en zo een bijdrage te leveren aan het in stand houden van Molen De Stormvogel? Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van je functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

Stormvogel - Loppersum

Ik wil me aanmelden – en dan?
Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met Tjitse. Na een kennismakingsgesprek kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in de molen je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je een Overeenkomst Vrijwilligers ondertekenen. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

Stormvogel - Loppersum

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?
Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03

Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.


Wil je meer lezen?
Klik hier voor meer informatie over molen De Stormvogel in Loppersum.

 

collega's tuin De Vennen Rieneke en Marije. Foto Geert Job Sevink