Molen de Lelie – vacatures

Team molen De Lelie - vacatures

wij zijn op zoek naar één of meerdere bakkers en molengids(en)

Team Molen De Lelie
Sinds 1862 torenen de wieken van korenmolen De Lelie hoog uit boven Eenrum. Bijzonder aan deze molen is de bakkerij op de begane grond. De molen wordt draaiend gehouden door een divers samengesteld team van ongeveer 30 mensen, waarvan bijna iedereen in Eenrum woont. De vrijwilligers zijn actief als molenaar, molengids, koekjesbakker en broodbakker. Het bestuur wordt gevormd door een voorzitter, penningmeester en secretaris. Het team van Molen De Lelie komt twee keer per jaar in zijn geheel samen. Het team is onderverdeeld in werkgroepen, elk met een eigen coördinator.

Op dit moment is Molen de Lelie op zoek naar één of meerdere broodbakker(s) en molengids(en):

 

Broodbakker
Op zaterdagen is de broodbakker als eerste in de molen. Rond 7.30 uur begint de bakker, zodat het brood klaar is als de molen om 13.00 uur open gaat. Als broodbakker moet je het dan ook geen probleem vinden om in het draaiseizoen (eind april tot eind september) één keer in de ongeveer 5 weken vroeg op te staan. Ook moet je het leuk vinden om alleen te werken. Ga ervan uit dat je ongeveer 3 tot 4 uur bezig bent, inclusief voorbereiden, wachten tijdens het rijzen van het deeg en het opruimen en schoonmaken van de bakkerij. Recepten zijn aanwezig, er is ook ruimte om te experimenteren met je eigen recepten. Elke broodbakker heeft zijn eigen specialiteit. De broodbakkers vinden pluspunten van hun vrijwilligerswerk dat ze lekker creatief bezig zijn binnen een leuk team in een heel bijzondere omgeving. En natuurlijk de heerlijke geur en de wetenschap dat veel Eenrummers elke zaterdag genieten van het door jou gebakken brood!

Molengids
Ben jij vriendelijk en communicatief vaardig en lijkt het je leuk je enthousiasme over molens in het algemeen en De Lelie in het bijzonder over te dragen aan een heel divers publiek? Dan is de functie van molengids misschien iets voor jou!
De molengids ontvangt de bezoekers, vertelt ze in verband met de veiligheid eerst over de huisregels en neemt ze dan mee in het verhaal over de werking en de geschiedenis van De Lelie.
Hoe je de bezoekers – van jong tot oud – op een boeiende manier kunt rondleiden op de molen leer je tijdens de cursus Molengids. De cursus wordt jaarlijks georganiseerd door Erfgoedpartners, bestaat uit zes dagdelen en wordt gegeven door professionals op het gebied van het molenwezen en educatie. Als je alle zes bijeenkomsten hebt bijgewoond, ontvang je het officiële predicaat Molengids.
Wat betreft je inzetbaarheid verwachten we dat je in het draaiseizoen (eind april tot eind september) regelmatig op zaterdagmiddagen beschikbaar bent. In juli en augustus komen daar enkele woensdagmiddagen bij. Op sommige feestdagen of tijdens evenementen is De Lelie ook geopend. De werkdagen en –tijden worden verder ingevuld in overleg met het team.

De Lelie

Werkwijze Vrijwilligersteams
Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent voor alle teams en vrijwillig medewerkers dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee in het team om zo ervaring op te doen. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij de medewerkers van Het Groninger Landschap. Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van erfgoed en natuur in het mooie Groninger landschap.

De Lelie - Broodjes bakken

Wat vragen wij?
Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor en in hun woonomgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen te werken met je collega vrijwilligers en zo een bijdrage te leveren aan het in stand houden van Molen De Lelie? Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van je functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

 

De Lelie molenkoekjes - Fotograaf: Chantal van der Ende - Appel

Ik wil me aanmelden – en dan?
Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met het bestuur van Team Molen De Lelie. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten. Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

 

De Lelie - molenaars op de werkvloer - Fotograaf: Chantal van der Ende - Appel

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema, Coördinator Vrijwilligers, T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen, Secretaresse Medewerkerszaken, T 050 – 800 32 03
Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl

Wil je meer lezen over Molen De Lelie?
https://www.groningerlandschap.nl/erfgoed/molens-groningen/de-lelie/

Rieneke en Marije. Foto Geert Job Sevink