Team molen Germania – vacatures

Team molen Germania - vacatures

wij zijn op zoek naar één of meerdere molenaar(s), molengids(en) en extra handen

Team molen Germania 

Ben en Jan zorgen er voor dat molen Germania bijna elke zaterdagochtend geopend is voor bezoekers. Molenaar Ben draait, terwijl molengids Jan mensen ontvangt en vertelt over de molen die de trots is van het dorp Thesinge.

Extra Handen
Hoewel de mannen het naar hun zin hebben met zijn beiden, zouden ze het erg fijn vinden als er nog een paar extra handen bij zouden komen. De vacatures hieronder zijn voor een molenaar en een molengids. Maar als je denkt dat is niets voor mij; Jan en Ben zijn ook blij met iemand die hand en spandiensten wil verlenen. Die helpt met schoonmaken en klein onderhoud. Of die mee wil helpen de molen onder de aandacht te brengen via Social Media of leuke dingen wil organiseren. Ben en Jan willen de molen voor het dorp behouden. Help hen mee!

 

Vacature Molenaar
Een molen kan niet zonder molenaar. Spreekt dit eeuwenoude ambacht je aan? Ben je een doorzetter? Ben je goed ter been? Niet bang voor het werken op hoogte? Dan is het beroep van molenaar misschien iets voor jou. Wij zoeken mensen die al molenaar zijn óf die het willen worden. Wat betreft je inzetbaarheid verwachten we dat je in het draaiseizoen regelmatig beschikbaar bent. Molen Germania draait bijna elke zaterdagochtend. De werkdagen en –tijden worden verder ingevuld in overleg met de molenaar.

  • Hoe word je molenaar?
    Om molenaar te worden volg je de opleiding bij Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Deze opleiding vraagt een grote mate van zelfwerkzaamheid. Het Gilde staat klaar om je de helpende hand te bieden, maar je wordt niet bij het handje genomen. Bedenk ook dat het molenaarswerk zwaar is. Wie fysiek of psychisch niet in staat is om onder alle omstandigheden de molen te bedienen, kan geen molenaar worden. De opleiding is er op gericht dat je in minimaal 150 praktijkuren, verdeeld over de vier seizoenen, alles leert wat nodig is om elke windmolen in Nederland verantwoord en veilig te bedienen en te laten draaien. Je krijgt naast praktijk ook ondersteunende theorie van alle molentypen. Gemiddeld doen leerling-molenaars drieënhalf jaar over de opleiding.Het Groninger Landschap heeft twee instructeurs die op twee instructiemolens werkzaam zijn. Je kunt les krijgen op De Nieberter Molen in Niebert of De Vier Winden in Pieterburen. Maar ook op de 6 andere instructiemolens in Groningen die niet onze eigendom zijn, kun je opgeleid worden, terwijl je daarnaast vrijwilliger bent op Germania of één van de veertien andere windmolens van Het Groninger Landschap.Wil je meer weten over de opleiding tot molenaar, lees dan verder op de site van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars: Vrijwillige molenaars – opleidingen

Vacature Molengids
Ben jij vriendelijk en communicatief vaardig en lijkt het je leuk je enthousiasme over molens in het algemeen en molen Germania in het bijzonder over te dragen aan een heel divers publiek? Dan is de functie van molengids misschien iets voor jou!

De molengids ontvangt de bezoekers, vertelt ze in verband met de veiligheid eerst over de huisregels en neemt ze dan mee in het verhaal over de werking en de geschiedenis van Germania.
Hoe je de bezoekers – van jong tot oud – op een boeiende manier kunt rondleiden op de molen leer je tijdens de cursus Molengids. De cursus wordt jaarlijks georganiseerd door Erfgoedpartners, bestaat uit zes dagdelen en wordt gegeven door professionals op het gebied van het molenwezen en educatie. Als je alle zes bijeenkomsten hebt bijgewoond, ontvang je het officiële predicaat Molengids.

Wat betreft je inzetbaarheid verwachten we dat je in het draaiseizoen regelmatig op zaterdagochtenden beschikbaar bent. De werkdagen en –tijden worden verder ingevuld in overleg met de molenaar.

Germania

Kom eens langs, Ben en Jan vertellen graag over ‘hun’ molen!

Heb je een luisterend oor? Interesse in erfgoed? Of gewoon zin in een leuk uitstapje? Kom eens langs, Ben en Jan vertellen graag over ‘hun’ molen! En misschien zetten ze wel een lekker kopje koffie voor je…

kopje koffie

Werkwijze Vrijwilligersteams
Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee in het team om zo ervaring op te doen. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij de medewerkers van Het Groninger Landschap.

Germania; molen Germania

Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van erfgoed en natuur in het mooie Groninger landschap.

Wat vragen wij?
Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor hun woonomgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. De belangrijkste taken zijn het ondersteunen van de eerste molenaar bij zijn werkzaamheden zoals het laten draaien van de molen, het klein onderhoud en de openstelling voor het publiek.
Ben je vriendelijk en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen te werken met de andere molenaars en molengidsen en zo een bijdrage te leveren aan het in stand houden van molen Germania? Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van je functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

Ik wil me aanmelden – en dan?
Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met Ben en Jan. Na een kennismakingsgesprek kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in de molen je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je een Overeenkomst Vrijwilligers ondertekenen. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

 

Germania; molen Germania

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?
Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03
Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl

Wil je meer lezen?
Klik hier voor meer informatie over molen Germania.

collega's tuin De Vennen Rieneke en Marije. Foto Geert Job Sevink