Team Reitdiep – vacature

Team Reitdiep - vacatures

wij zijn op zoek naar vrijwilligers jeugdeducatie, een budgetbeheerder en gidsen

Team Reitdiep 

Ons Bezoekerscentrum Reitdiep fungeert als poort naar het Reitdiepgebied en is tijdens openingsuren vrij toegankelijk. Met films, foto’s, exposities en andere middelen wordt het verhaal verteld van het ontstaan en het beheer van het eeuwenoude cultuurlandschap en wordt informatie gegeven over de natuurontwikkelingen in het gebied. Meer over het bezoekerscentrum lees je hier.

Het bezoekerscentrum wordt opengesteld door Team Reitdiep: een grote groep enthousiaste vrijwilligers die hun liefde voor natuur en landschap graag overbrengen op onze bezoekers. Ze hebben zich verenigd hebben in een aantal werkgroepen.

De werkgroepen van team Reitdiep

  • Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris en budgetbeheerder, aangevuld met de coördinatoren van de werkgroepen.
  • Gastgevers stellen het bezoekerscentrum en de winkel open, ontvangen de bezoekers en beantwoorden vragen
  • Gidsen organiseren excursies, te voet en per fiets.
  • Jeugdactiviteiten worden georganiseerd voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar.
  • Communicatie vrijwilligers brengen alle activiteiten onder de aandacht van het publiek, ontwerpen flyers, plaatsen activiteiten en excursies op onze website en delen de activiteiten op sociale media.
  • De expositiecommissie organiseert meerdere tentoonstellingen per jaar.
  • En ten slotte zijn er nog een aantal vrijwilligers die de winkel coördineren.

Vacature medewerkers jeugdeducatie

Het educatieteam organiseert en begeleidt de natuuractiviteiten voor kinderen in en rondom bezoekerscentrum Reitdiep. Het team bestaat uit 15 à 20 vrijwilligers die, meestal in tweetallen, een activiteit begeleiden. Voorbeelden van programma’s zijn: braakballen pluizen, slootexcursie en nestkastjes timmeren.
We zoeken mensen met hart voor de natuur, die het leuk vinden om kinderen ook enthousiast te maken voor de natuur. Uitgebreide natuurkennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Het is vooral belangrijk dat je het leuk vindt om met (groepen) kinderen om te gaan.
We organiseren activiteiten in weekenden, in schoolvakanties en ook ontvangen we doordeweeks hele schoolklassen voor een lesprogramma op het bezoekerscentrum.
Na een inwerkperiode kun je zelf aangeven op welke dagdelen je ingezet wilt worden. Wel vragen we in de drukke periode (voorjaar/begin zomer) een minimale inzetbaarheid van één dagdeel  (ca. 3 uur) per week.

Vacature gidsen

Ben jij graag buiten? Ga je er graag met een groep mensen op uit? Vind je het leuk om je kennis van flora, fauna en de cultuurhistorie van het gebied over te brengen op anderen? Sluit je dan aan bij de vrijwilligers van Team Reitdiep die excursies organiseren.
Fietsen door het Reitdiepdal, weidevogels kijken in de Koningslaagte, of met een lange seizoenswandeling het gebied door. De variatie in het aanbod is groot en na een inwerkperiode kun jij ook je eigen excursie bedenken en organiseren. Natuurlijk krijg je hierbij hulp van je teamgenoten. En als je wilt kun je bij ons een cursus excursietechnieken volgen om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Is het dan bijna zover? De afdeling Publiek & Relatie brengt je excursie onder de aandacht van het publiek door plaatsing op onze website en door het versturen van persberichten. Hopelijk komen er veel aanmeldingen en geniet je samen met je gasten van al het moois dat het Reitdiepdal te bieden heeft!
Iets voor jou? Bel dan met Rieneke Harkema, coördinator vrijwilligers, 06-12447110.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Reitdiep

Werkwijze Vrijwilligersteams

Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee met een ervaren collega. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij medewerkers van Het Groninger Landschap. Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit of excursie te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van natuur en erfgoed in het mooie Groninger landschap.

Bezoekerscentrum Reitdiep van Het Groninger Landschap. Foto Geert Job Sevink

Wat vragen wij?

Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor hun omgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk, servicegericht en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen met je collega vrijwilligers bezoekers te ontvangen en te informeren?  Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van deze functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

Ik wil me aanmelden – en dan?

Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met het bestuur van Team Reitdiep. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten. Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

collega Marije en Rieneke. Foto Geert Job Sevink

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?

Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03

Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.

Wil je meer lezen?
Klik hier Hier vind je meer informatie over Bezoekerscentrum Reitdiep