Team Reitdiep – vacature

Team Reitdiep - vacatures

wij zijn op zoek naar gastgevers en vrijwilligers jeugdeducatie

Team Reitdiep 

Team Reitdiep bestaat uit een grote groep enthousiaste vrijwilligers die zich verenigd hebben in een aantal werkgroepen. De gastgevers zoeken versterking.
Alle vrijwilligers werken vanuit Bezoekerscentrum Reitdiep. Deze poort naar het Reitdiepgebied is tijdens openingsuren vrij toegankelijk. Met films, foto’s, exposities en andere middelen wordt het verhaal verteld van het ontstaan en het beheer van het eeuwenoude cultuurlandschap en wordt informatie gegeven over de natuurontwikkelingen in het gebied.

Vacature gastgevers

De gastgevers stellen het bezoekerscentrum en de winkel open, zorgen voor een goed verloop van de dag en zetten zich in voor een prettig verblijf van de bezoekers. Ze werken altijd met zijn tweeën en hebben als belangrijkste taak om bezoekers informatie te verstrekken over de flora, fauna en cultuurhistorie van het gebied en de activiteiten die in en om het bezoekerscentrum plaatsvinden. Ook de verkoop van diverse artikelen uit de winkel behoort tot hun taak, evenals andere voorkomende werkzaamheden zoals de verhuur van fietsen.
Van de gastgevers verwachten we een actieve houding en een inzet van 2 dagdelen per maand. De werkzaamheden zijn voornamelijk op zaterdag en/of zondag. Incidenteel is het bezoekerscentrum ook op woensdag open. Natuurlijk krijg je als nieuwe gastgever een inwerkperiode met koppeling aan een ervaren gastgever.
We zoeken mensen met een flexibele opstelling en enig organisatievermogen om onverwachte situaties het hoofd te bieden. Het is fijn als je globale kennis hebt op het gebied van flora, fauna of cultuurhistorie. Specialistische kennis is niet vereist. Wel enthousiasme voor het gebied en de bereidheid je kennis verder te ontwikkelen. Het kunnen werken met internet en e-mail is een vereiste. En beschik jij ook nog over goede sociale vaardigheden, enthousiasme en de bereidheid om in teamverband te werken? Dan horen we graag van je!


    

Vacature medewerkers jeugdeducatie

Het educatieteam organiseert en begeleidt de natuuractiviteiten voor kinderen in en rondom bezoekerscentrum Reitdiep. Het team bestaat uit 15 à 20 vrijwilligers die, meestal in tweetallen, een activiteit begeleiden. Voorbeelden van programma’s zijn: braakballen pluizen, slootexcursie en nestkastjes timmeren.
We zoeken mensen met hart voor de natuur, die het leuk vinden om kinderen ook enthousiast te maken voor de natuur. Uitgebreide natuurkennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Het is vooral belangrijk dat je het leuk vindt om met (groepen) kinderen om te gaan.
We organiseren activiteiten in weekenden, in schoolvakanties en ook ontvangen we doordeweeks hele schoolklassen voor een lesprogramma op het bezoekerscentrum.
Na een inwerkperiode kun je zelf aangeven op welke dagdelen je ingezet wilt worden. Wel vragen we in de drukke periode (voorjaar/begin zomer) een minimale inzetbaarheid van één dagdeel  (ca. 3 uur) per week.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Reitdiep

Werkwijze Vrijwilligersteams

Bij Het Groninger Landschap zijn de vrijwilligers verdeeld over meer dan 30 teams. Deze teams zijn zelfsturend. Dat betekent dat er veel ruimte is voor eigen initiatief. Als nieuwe vrijwilliger draai je eerst mee met een ervaren collega. Je wordt begeleid en voorzien van inhoudelijke informatie door één van de andere vrijwilligers uit het team. Natuurlijk kun je met vragen ook altijd terecht bij medewerkers van Het Groninger Landschap. Na verloop van tijd vind je het misschien leuk om zelf – binnen de kaders van en in overleg met Het Groninger Landschap – een activiteit of excursie te organiseren en inhoudelijk vorm te geven. Op die manier kan iedere vrijwilliger binnen zijn of haar eigen interessegebied bezig zijn en leuke activiteiten ontwikkelen. Zo dragen we met zijn allen bij aan het vergroten van kennis over en het genieten van natuur en erfgoed in het mooie Groninger landschap.

Bezoekerscentrum Reitdiep van Het Groninger Landschap. Foto Geert Job Sevink

Wat vragen wij?

Wij zoeken mensen die graag iets willen betekenen voor hun omgeving. Die het werk van Het Groninger Landschap ondersteunen en het leuk vinden om mee te helpen onze visie en werkwijze uit te dragen. Ben je vriendelijk, servicegericht en praktisch ingesteld? Vind je het leuk om samen met je collega vrijwilligers bezoekers te ontvangen en te informeren?  Ben je bereid scholing te volgen en deel te nemen aan de bijeenkomsten die horen bij het uitoefenen van deze functie? En ben je bereid onze bedrijfskleding te dragen en er representatief uit te zien? Dan horen we graag van je!

Ik wil me aanmelden – en dan?

Als je geïnteresseerd bent, brengen wij je graag in contact met het bestuur van Team Reitdiep. Na een kennismakingsgesprek met het bestuur kun je je aanmelden voor een proeftijd. Als de werkzaamheden je aanspreken, de sfeer in het team je bevalt en de samenwerking goed verloopt, kun je je bij het team aansluiten. Dan onderteken je een Overeenkomst Vrijwilligers. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het tekenen van de Gedragscode van Het Groninger Landschap maken hier onderdeel van uit. Overigens ben je in de proefperiode al verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Het Groninger Landschap en krijg je een reiskostenvergoeding.

collega Marije en Rieneke. Foto Geert Job Sevink

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen?

Neem dan contact op met:
Rieneke Harkema – coördinator vrijwilligers
T 050 – 800 32 15
Marije van der Veen – secretaresse medewerkerszaken
T 050 – 800 32 03

Of mail naar: vrijwilliger@groningerlandschap.nl
Vermeld in de mail je telefoonnummer, dan nemen we contact met je op. Houd tevens je spam-inbox in de gaten, onze mails komen af en toe in de spam terecht.

Wil je meer lezen?
Klik hier Hier vind je meer informatie over Bezoekerscentrum Reitdiep