‘Handhaving werkt. Mensen weten nu dat er toezicht is’
Helaas, maar waar. In de Groningse natuur vinden met regelmaat incidenten plaats, zoals stroperij en de aanleg van wietplantages. Voor Het Groninger Landschap is de maat vol. Januari 2018 trad Arjan Bakker in dienst als professionele natuurhandhaver. ‘Handhaving werkt. Mensen weten nu dat er toezicht is’, zegt hij.
Hardvaarders op het water, loslopende honden, motorcrossers: in sommige terreinen van Het Groninger Landschap leek het tot voor kort geen uitzondering meer. Begin 2018 trad Bakker aan. Hij is buitengewoon opsporingsambtenaar, kortweg BOA, en bevoegd om boetes uit te schrijven. “Ik handhaaf de natuur- en milieuregels. Het bewaren van de rust zie ik als mijn hoofdtaak”, legt hij uit. Bakker coördineert het werk van de vier vrijwillige BOA’s van Het Groninger Landschap. “Met elkaar zorgen we dat we zichtbaar zijn in het veld. Dat alleen al werkt preventief.”
Stroper voor de rechter
Bakker heeft een druk jaar achter de rug. Tot zijn spijt constateerde hij meer overtredingen dan hem lief was. Ergste voorval vindt hij de stroperij in het Midwolderbos. “Voor een hol, waarschijnlijk van een das of vos, hing een strik. Dat iemand dat in zijn hoofd haalt, daar kan ik niet bij. Een strafrechtelijke zaak loopt. De verdachte moet voor de rechter komen.” In een ander bos nam een loslopende hond een dassenburcht te grazen. Een wildcamera zette de vernieling op beeld. “De hond was de burcht aan het uitgraven. Dassen schrikken daar natuurlijk van. In het bos liggen ook reeën te rusten. Honden gaan daar achteraan.”
Bon voor loslopende hond
Nummer één op Bakkers incidentenlijst: loslopende honden. De eerste maanden van 2018 sprak hij de eigenaren actief aan. Geduldig legde hij uit waarom aanlijnen belangrijk is. Voorlichten en vriendelijk verzoeken bleken echter niet afdoende. “Mensen trokken zich er te weinig van aan. Nu delen we sneller een bekeuring uit en dat lijkt te helpen. Eigenaren houden hun hond vaker aan de lijn of ze kiezen voor een ander uitlaatgebied waar de hond wel los mag lopen.” Niet alleen honden verstoorden in 2018 de natuur, ook motorcrossers in de bossen van het Westerkwartier en snelvaarders op het Zuidlaardermeer. “In het Coendersbos hebben we drie motorcrossers moeten aanhouden. Snelvaarders zijn eveneens een groot probleem. De golven van de motorboten beschadigen rietoevers en vogelnesten.”
Beveiligingscamera’s
De familie zeearenden in de Onnerpolder kreeg vorig jaar extra beveiliging. Bakker en zijn BOA’s hielden er vaak toezicht. Als hulpmiddel detecteerde een bewakingscamera elke ongewenste bezoeker. Drie keer kreeg Bakker een melding. “Dan gingen we meteen kijken. Zeearenden moeten in alle rust broeden. De angst bestaat dat mensen de eieren willen stelen of dat de zeearend opzettelijk verstoord wordt.” Dezelfde bewakingscamera stond later in 2018 bij de zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide. Dat kijken verliep niet altijd volgens de regels. “Mensen omzeilden onze kijkwand om de zeehonden toch dichterbij te bekijken.”
Echt schandalig
Andere incidenten uit Bakkers overzicht: de vondst van een illegale wietplantage, acht vergiftigde buizerds en vandalisme in het Zuidlaardermeergebied, waar onder meer de watermolens moedwillig zijn vernield. Echt schandalig, vindt Bakker. Dat afgelopen jaar het aantal incidenten steeg, komt volgens hem ook door het betere toezicht. “Voordat ik aan het werk ging, kreeg toezicht minder aandacht. Ik ken de terreinen, kom er vaak en bekijk de gebieden door de bril van een handhaver. Zoek je beter, dan vind je ook meer overtredingen.”