Top-waarneming 2018: de wolf

Top-waarneming 2018: de wolf

Vorig voorjaar wandelde een wolf door de Onnerpolder.

Vorig voorjaar wandelde een wolf door de Onnerpolder. Grutto’s veerden op, net als de aanwezige natuurliefhebbers. Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, bestempelt deze waarneming als één van de hoogtepunten van 2018. “De wolf is van de buitencategorie. Dat we dit nog mogen meemaken in Nederland. Echt ongelooflijk.”

“Dit kun je niet bedenken”, schreef natuurfotograaf Gerard Doldersum 2 mei 2018 op facebook. Net daarvoor deed hij de natuurwaarneming van zijn leven: hij spotte een wolf in de Onnerpolder. Sterker nog: hij kreeg de wolf in de lens en drukte meerdere keren af. Zijn foto’s doken overal op: in kranten, op social media en in de Golden Raand. ‘De regel ‘honden aan de lijn’ geldt niet voor wolven’, twitterde Het Groninger Landschap gekscherend bij de foto.

Koude rillingen
Glastra is enthousiast over het bliksembezoek. “De wolf wandelde door ons terrein, terwijl hij grutto’s opjoeg. Hij was drijfnat. Waarschijnlijk had hij net een bad genomen in één van onze petgaten.” De wolf ziet hij als symbool voor de veerkracht van de natuur. “De Onnerpolder is van oudsher een weidevogelgebied. Inmiddels leven er ook otters en witwangsterns. Op een goede dag loopt een wolf door het gebied, op een steenworp afstand van een nest van zeearenden. Meerdere mensen in het gebied hebben hem gezien. Wat een topnatuurbeleving moet dat zijn. Dan lopen de koude rillingen over je rug.”

Met de keuze voor de wolf als hoogtepunt wil Glastra de bandbreedte van het werk van Het Groninger Landschap laten zien. “Aan de ene kant namen we vorig jaar een wierde in Feerwerd over. Daar behouden we duizenden jaren bewoningsgeschiedenis. Aan de andere kant krijgen we een wolf op bezoek als ambassadeur van pure wildernis, als oerkracht van de natuur.”

Kracht van de natuur
Ook andere wolven deden Groningen aan. Zo wandelde een wolf vanuit Zuidoost-Drenthe naar Foxhol. Ook bij Hongerige Wolf is een dier gezien. De nieuwkomer verheugt Glastra. “Hij is welkom, absoluut. Iedereen had de wolf afgeschreven, hij zou voorgoed uitgestorven zijn. Toch weet hij te overleven. In ons drukbevolkte Europa vol met steden, wegen en landbouw past hij zich aan. Daar kijk ik van op. Vaak zijn we somber over de natuur; het gaat achteruit, het verdwijnt, verzuurt en versnippert. De wolf staat voor mij model voor de kracht van de natuur.”

De komst in Nederland verrast iedereen. “Tien jaar geleden zag niemand dit aankomen. Voor een aantal soorten doen we speciaal ons best. De bever haalden we terug, met weidevogels houden we rekening met de inrichting. De wolf doet het zelf, op eigen kracht. Hij onttrekt zich volledig aan natuurbeleid en plannenmakerij. Dat vind ik fenomenaal.”

Geschikt wolvengebied

Definitief vestigen in Groningen zal de wolf zich niet, schat Glastra in. “Daarvoor moeten er voldoende prooien, rust en ruimte zijn. Grote afgesloten en rustige gebieden ontbreken in Groningen. Ook hebben we geen grote hoefdieren, zoals edelherten. De Veluwe en mogelijk ooit het Drentse plateau zijn volgens mij geschikter als wolvengebied. Dan komen ze af en toe in het Hunzedal een bever snacken.” Maar, benadrukt Glastra: “De wolf weet ons telkens te verrassen. Dus wie weet.”

Wolf in Onnerpolder, 2018. Foto Gerard Doldersum