Vacature Natuurbeheerder rayon Noord – 37 uur

Ben jij expert op het gebied van natuur- en landschapsbeheer en gaat jouw hart sneller kloppen van weidevogels, Waddenzee en het karakteristieke Groninger cultuurlandschap? Voel je je thuis in de wereld van natuur en landbouw en zie je goede kansen voor samenwerking tussen diverse partijen in het landelijk gebied? En zou jij bovendien je kennis en ervaring willen inzetten voor goed natuurbeheer in onze terreinen? Lees dan verder.

Waar ga je werken en wat ga je doen?

Als natuurbeheerder ben je verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de natuurgebieden en landschapselementen in ons rayon Noord: één van de mooiste gebieden van de provincie Groningen. Dit rayon omvat onder meer de waardevolle weidevogelgebieden in het Reitdiepgebied en Middag-Humsterland, en de uitzonderlijke natuur van de Natura 2000-kwelders en brakwaternatuurgebieden aan de Groninger Waddenkust. Je zorgt ook voor het beheer en onderhoud van verschillende kleinere natuurgebieden en landschapselementen, zoals tuinen van monumentale boerderijen. Je hebt oog voor alle andere belangen in het gebied, zoals landbouw en recreatie, en probeert door samenwerking maximaal resultaat te boeken. Je neemt initiatieven om de natuurkwaliteit te verbeteren en nieuwe natuur te ontwikkelen, onder andere door het opzetten en uitvoeren van projecten.

Je stuurt op resultaten, budgetten en planningen en je coördineert en bewaakt de uitvoering van het beheer. In je werk heb je veel contact met boeren, pachters, vrijwilligers, omwonenden, ondernemers en lokaal bestuur. Je wordt ingezet voor het opstellen en bewaken van de begroting van het rayon, je regelt de overeenkomsten met pachters, je zorgt dat de vergunningen worden verstrekt en aangevraagd, en zorgt er voor dat de administratie van het beheer op orde is. Regelmatig zien we je in de media en je bent een vertrouwd gezicht in de regio.
Je geeft leiding aan een klein team met een medewerker natuurbeheer en een leerling natuurbeheer. Veel uitvoerende taken besteden we uit aan gespecialiseerde bedrijven en aan vrijwilligers, en daar speelt je een centrale rol in. Binnen Het Groninger Landschap maak je deel uit de afdeling Natuur & Landschap, waarbij je samenwerkt met collega’s die zich richten op natuurbeheer, landschapsontwikkeling, beheeradministratie, grondzaken, monitoring en toezicht & handhaving.

Wie ben jij?

 • Je hebt aantoonbare en ruime ervaring met natuurbeheer en kennis van ecologie, beheer, grondzaken en projectmanagement. Je bent opgeleid in dit vakgebied en je werkt op tenminste HBO-niveau. Daarnaast ben je bekend met de wet- en regelgeving die daarbij hoort, zoals Natuurwetgeving, SNL, gedragscodes, etc;
 • Je hebt ervaring en affiniteit met het aansturen van medewerkers en vrijwilligers, en met het uitbesteden van werk aan derden, zoals aannemers en adviesbureaus;
 • Je werkt gestructureerd en je kunt goed prioriteiten stellen. Het is voor jou geen moeite om te werken met administratie- en informatiesystemen die voor het beheer gebruikt worden. Dankzij jouw overzicht en oog voor processen pik je snel signalen op en realiseer je vloeiend de werkzaamheden;
 • Verbinden, motiveren en organiseren zijn je sterke punten en de kwaliteit bewaken zonder je in details te verliezen is iets dat je van nature doet;
 • Je vindt het leuk om met mensen te werken en weet met je enthousiasme en kennis betrokkenheid te creëren. Je kunt goed communiceren op verschillende niveaus. Of het nu gaat om een aannemer die aangestuurd moet worden, een bedrijf waarmee je onderhandelt, de media te woord staan of een wethouder die overtuigd moet worden: jij draait je hand er niet voor om. Je neemt gemakkelijk je plek in bij overleggen en onderhandelingen, ook in lastige situaties.

Wat wij bieden

 • Een salaris met een doorloop van € 3.504,- tot maximaal € 4.790,- per maand bij een fulltime dienstverband (37-urige werkweek);
 • 25 verlofdagen en 19,5 ADV dagen bij een fulltime dienstverband;
 • Faciliteiten om thuis te werken inclusief een thuiswerkvergoeding;
 • Pensioenvoorziening bij BPL;
 • Fietsregeling;
 • Een arbeidsovereenkomst van een jaar, waarna bij tevredenheid van beide partijen de aanstelling wordt omgezet naar een vast dienstverband.

De cao Bos en Natuur, ondernemingsdeel De Landschappen is van toepassing en kan worden ingekeken via www.vbne.nl.

Het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een voorwaarde voor een aanstelling.

Wie zijn wij?

Stichting Het Groninger Landschap is een organisatie die zich inzet voor het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed in de provincie Groningen en het vergroten van het maatschappelijk draagvlak daarvoor. Dit doen we met een team van circa 40 professionals, ondersteund door een enthousiaste groep van zo’n 450 vrijwilligers en circa 15.000 donateurs. Op deze manier zijn inmiddels ruim 8100 hectare natuur en zo’n 35 Rijksmonumenten blijvend beschermd. Als Het Groninger Landschap willen we lokaal het verschil maken. Zichtbare resultaten boeken, waar Groningers van kunnen genieten: daar is het ons om te doen.

Heb je belangstelling en herken je je in het profiel?

Dan ontvangen we graag jouw motivatie met cv via sollicitatie@groningerlandschap.nl o.v.v. vacature natuurbeheerder rayon noord. Reageren is mogelijk tot en met 15 januari a.s.

De eerste sollicitatiegesprekken vinden plaats op dinsdag 24 januari 2023. De tweede gesprekken vinden plaats op 27 januari 2023. Het aanstellingsgesprek zal plaatsvinden op 30 januari 2023.

Wil je eerst nog graag meer weten over onze organisatie of heb je nog vragen over de vacature kijk dan op www.groningerlandschap.nl of neem contact op met André van Schaik (hoofd natuur en landschap) via tel. 050 313 5901.  Van maandag 26 december 2022 t/m vrijdag 6 januari 2023 is ons kantoor gesloten. Tijdens deze periode kun je een email sturen naar a.vanschaik@groningerlandschap.nl voor vragen over de vacature.