veel gestelde vragen Groninger Natuurfonds

Heb je een vraag over ons Natuurfonds? We hebben al een aantal veel gestelde vragen voor je beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een bericht naar info@groningerlandschap.nl of bel 050 – 313 59 01.

Blijft een aankoop voor altijd natuur?

Ja, absoluut. Onze eigendommen beschermen we voor altijd. Al onze aankopen in de afgelopen 85 jaar tijd bewijzen dat. Natuurbehoud en ontwikkeling is onze bestaansreden.

Worden er windmolens of zonneparken geplaats op de grond dat wordt aangekocht met het Groninger Natuurfonds?

Nee, de grond dat wordt aangekocht met het Groninger Natuurfonds wordt ingericht als natuur en zal ook altijd als natuur beschermd en beheerd worden.

Mag ik zelf een locatie uitkiezen?

Dat is helaas niet mogelijk. Onze experts kiezen waar grond in provincie Groningen we met het Groninger Natuurfonds aankopen, inrichten en beheren.

Hoe komen jullie aan het bedrag van € 7,50 per m²?

Uiteraard variëren de grondprijzen per locatie. Ook verschillen per natuurtype de kosten van de inrichting en het gevoerde beheer. Het bedrag van € 7,50 per m² is een gemiddelde van wat wij uitgeven aan aankoop, inrichting en beheer.

De overheid financiert toch natuuraankopen?

Dat klopt deels voor terreinen binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN), vroeger de Ecologische Hoofdstructuur. In Groningen is de NNN grotendeels afgerond. Met het Natuurfonds willen we ook buiten de NNN natuur veiligstellen.

Krijg ik als koper de grond in eigendom?

Met jouw investering zorg je dat een stukje natuur wordt aangekocht en ingericht, maar je wordt geen eigenaar. Wij stellen de natuur veilig voor de toekomst. We zorgen ook voor de inrichting en het beheer. Wil je zelf helpen in het veld, meld je dan aan als één van onze vele vrijwilligers.

Hoe kan ik bijdragen aan het Groninger Natuurfonds?

Bijdragen kan op verschillende wijzen. Via onze website, via een Tikkie of door het bedrag over te maken op bankrekening
NL 28 RABO 0373158939 ter naam van St. Het Groninger Landschap onder vermelding van Groninger Natuurfonds. Een gift aan het Natuurfonds komt in aanmerking voor belastingaftrek. We zijn een goed doel en ANBI (algemeen nut beogende instelling). Zie hiervoor de uitleg op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel m2 mag ik bijdragen?

Zoveel je wilt natuurlijk. Al geef je 1 m2, dat vinden wij en de Groningse natuur prachtig. Want echt: elke m2 telt.

Is mijn bijdrage in het Groninger Natuurfonds aftrekbaar van de belasting?

We zijn een goed doel en ANBI (algemeen nut beogende instelling) dus de gift aan het Groninger Natuurfonds komt in aanmerking voor belastingaftrek. Je kunt een deel van het gegeven bedrag (boven het drempelbedrag én onder het maximumbedrag) aftrekken van de aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel dat daadwerkelijk is, is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Zie hiervoor de uitleg op de website van de Belastingdienst.

Lees hier meer over ANBI.

Kunnen ook bedrijven in het Groninger Natuurfonds investeren?

Zeker kan dat, graag zelfs. Een bedrijfsfeest, een verjaardagsfeest, een afscheid van een werknemer of een jubileum van een bedrijf lenen zich goed om voor het Groninger Natuurfonds in te zamelen. Of zomaar, omdat het bedrijf iets concreets wil bijdragen aan zijn omgeving.

Hoe ontvang ik het certificaat?

Iedereen die via onze website doneert aan het Groninger Natuurfonds ontvangt een certificaat. Als bewijsstuk, maar ook als dank voor je bijdrage. We versturen de certificaten per e-mail. Dit is alleen mogelijk als het e-mailadres wordt ingevuld. Mensen die via een Tikkie of bankoverschrijving bijdragen, kunnen we jammer genoeg geen certificaat sturen en bedanken.

Doneer hier aan het Groninger Natuurfonds