Veelgestelde vragen over Kleine Polder in Termunten

In 2022 hebben we de herinrichting van Kleine Polder in Termunterzijl afgerond. Naar aanleiding hiervan ontvangen we met regelmaat vragen, opmerkingen en suggesties over de polder. Om u snel van dienst te zijn hebben we het volgende overzicht opgesteld met veelgestelde vragen en antwoorden.

Waar vind ik meer informatie over de herinrichting?

Op onze site vind je hier meer informatie over het herinrichtingsproject: De Kleine Polder Termunterzijl – Het Groninger Landschap.

Op wat voor manier hebben omwonenden inspraak gehad in de herinrichting?

We hebben inloopavonden georganiseerd waarin bewoners van de omliggende dorpen werden geïnformeerd over onze plannen en waarin ze de kans kregen om zich hierover uit te spreken. Daarnaast zijn omwonenden met brieven op meerdere momenten in het proces geïnformeerd en gevraagd naar hun mening. Deze reacties zijn meegenomen in de plannen.

Leerlingen van basisschool Qworzo in Woldendorp hebben daarnaast een rol gespeeld in het ontwerp van het speeleiland in de polder.

Worden er prullenbakken geplaatst in de polder?

Het Groninger Landschap plaatst vooralsnog geen prullenbakken in het gebied. Bezoekers wordt verzocht om hun eigen vuil mee te nemen naar huis.

Mogelijk dat deze in overleg met de gemeente alsnog geplaatst kunnen worden. Hiervoor zijn we in overleg.

Worden er toiletten geplaatst in de polder?

Er worden geen toiletten geplaatst in de polder. Het plaatsen en het onderhoud hiervan is niet meegenomen in het budget. Het gebouwtje wat in de polder staat kan hier niet voor in gebruik genomen worden, aangezien dit dient als opslaglocatie voor Visserijmuseum Termunterzijl.

Waar is de steiger gebleven die gebruikt werd om in de zwemvijver te springen?

De steiger is weggehaald omdat deze niet meer veilig was. We zijn momenteel in gesprek over de plaatsing van een nieuwe steiger.

Is de zwemvijver dieper gemaakt?

De zwemvijver is niet uitgediept. Wel zijn er rietpollen verwijderd die er voor kunnen zorgen dat het op plekken iets dieper is geworden.

Zijn de stapstenen van het speeleiland wel veilig voor kinderen om over te lopen?

De stenen zijn van een speciale coating voorzien om er voor te zorgen dat je er veilig overheen kunt lopen.

Worden er nog bankjes in gebied geplaatst?

Er zijn geen bankjes in het gebied geplaatst. Mocht er in de toekomst budget voor zijn dan kan dit mogelijk alsnog worden meegenomen.

Waar vind ik meer informatie over de waterkwaliteit van de vijver?

het is de taak van de provincie Groningen om borden te plaatsen die informeren over de kwaliteit van het zwemwater in de provincie. Daarnaast vind je hier een interactieve kaart die aangeeft of het water veilig is om in te zwemmen: https://www.zwemwater.nl/

Waarom staat er stroom op een aantal van de hekken in het gebied?

Het stroomdraad is geplaatst om er voor te zorgen dat het vee dat de polder gaat begrazen binnen de daarvoor bestemde percelen blijft. Er hangen bordjes om bezoekers hierover te waarschuwen.

Wanneer wordt de uitkijktoren in het gebied geplaatst?

De uitkijktoren wordt in het najaar van 2022 in het gebied geplaatst. In het voorjaar van 2023 wordt de gehele polder feestelijk geopend.

Kan ik een rondje door het gebied lopen?

Het is mogelijk om rond de polder te lopen. De wandeling loopt langs de zwemvijver en vervolgens langs de natuureilanden en langs de dijk terug naar de ingang.

Wie zorgt voor de kwaliteit van de paden in het gebied?

Wij zorgen er voor dat de paden goed begaanbaar zijn. Bij vragen of opmerkingen hierover kunt u met ons contact opnemen.

Het wandelpad dat richting de dijk loopt wordt aan het einde afgebroken met een hek waar je met een overstap overheen moet, kan hier geen klaphek komen?

Het plan is om na de aanleg van de uitkijktoren een klaphek te plaatsen. Dit gebeurt in overleg met Waterschap Hunze en Aa’s, die eigenaar is van het wandelpad langs de dijk.

Mijn vraag stond er niet tussen, waar kan ik terecht?

Neem in dit geval contact met ons op door te bellen naar: 050 3135901, of door te mailen naar info@groningerlandschap.nl.