Eendenkooi Nieuw Onrust

Eendenkooi in de Westpolder

Deze eendenkooi in de Westpolder staat op de nominatie om in ere hersteld te worden. Een mooi stukje cultuurhistorie dat het waard is om te behouden en er over te vertellen aan ons publiek. Vroeger was Nieuw Onrust goed voor de vangst van zo’n vierduizend eenden per jaar. Veel daarvan verdween naar de luxe restaurants in Londen en Parijs. Daar wilde men goed betalen voor eendenvlees zonder ‘lood’.

Meeste kooien verloren gegaan

Nieuw Onrust is één van de twee overgebleven, nog operationele, eendenkooien in de provincie Groningen. Veel kooien verdwenen door ruilverkavelingen, de aanleg van wegen en verwaarlozing. Bijna een eeuw lang leverde Nieuw Onrust eenden bij de vleet. Gouden tijden voor de kooiker, die zo’n zestig cent per dier kreeg: voor die tijd een hoog bedrag!

Wat gaan we doen

Nieuw Onrust wordt volledig gerenoveerd en teruggebracht in originele staat. Vervolgens gaat de kooi gebruikt worden voor het vangen en ringen van eenden en andere watervogels. Dus: vangen ja. Eten nee! Daarnaast wordt de kooi ingezet als streekeigen toeristische attractie voor het Waddengebied!

Samenwerking

Onder de noemer ‘Kongsi voor de kooieend’ wordt door een groot aantal natuurorganisaties samengewerkt om bestaande eendenkooien op de knappen en een netwerk te vormen. Doel is om een goede afstemming te realiseren tussen de functies van de kooien in een aantal deelgebieden. Elke kooi krijgt een specialiteit en vertelt z’n eigen verhaal.

360 graden

Benieuwd hoe de eendenkooi in de Westpolder eruit ziet
klik hier voor een virtuele tour door de eendenkooi en neem een kijkje.