Projecten Ennemaborg Midwolda

Nieuwe plannen voor Landgoed Ennemaborg

Het Groninger Landschap heeft nieuwe plannen voor Landgoed Ennemaborg. Zo maken we van het Koetshuis een bezoekerscentrum, realiseren we een vakantiewoning in de werkschuur en werken we met verschillende partners aan natuurinclusieve landbouw. We verwachten met deze aanpassingen Landgoed Ennemaborg nog mooier en aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Eén van de pronkstukken van Het Groninger Landschap is de Ennemaborg in Midwolda. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Pal achter de statige borg ligt een ronde vijver met riet, waterlelies en groene kikkers. Het is een overblijfsel van de gracht die de borg ooit omringde. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park, verder naar achteren ligt het natuurbos. Op dit prachtige Landgoed werken we momenteel aan drie projecten die het gebied nog aantrekkelijker maakt.

Bezoekerscentrum Ennemaborg

Het Groninger Landschap is in augustus 2020 gestart met het realiseren van een bezoekerscentrum in het Koetshuis op Landgoed Ennemaborg in Midwolda. Momenteel wordt het Koetshuis gebruikt als horecagelegenheid. De horeca blijft, maar er worden een aantal extra functies aan toegevoegd. Bekijk de film voor meer informatie.

Vakantiewoning

De huidige werkschuur op het terrein wordt opnieuw ingericht. De helft van de werkschuur wordt een vakantiewoning en de andere helft blijft zoals het is met plek voor de kerkuil die daar broedt. De vakantiewoning kan straks via www.buitenlevenvakanties.nl geboekt worden.

Midwolder Bouwten

Dit voorjaar zijn we gestart met het project Midwolder Bouwten. Op de akkergronden ten oosten van het landgoed testen we de landbouw van de toekomst: natuurinclusieve landbouw. De uitdaging is om akkerbouw te ontwikkelen met een rijke natuur waar boeren een goede boterham aan verdienen.

Pilot natuurinclusieve landbouw Midwolder Bouwten van start

Plannen voor het Koetshuis, de werkschuur en natuurinclusieve landbouw

Het prachtige landgoed blijf zoals het is

Planning

  • Het Groninger Landschap verwacht nog met de werkzaamheden aan het Koetshuis Ennemaborg bezig te zijn tot het voorjaar van 2021.
  • We starten met de werkzaamheden aan de werkschuur zodra het broedseizoen is afgelopen (2021). We verwachten begin 2022 de eerste gasten te kunnen ontvangen in de vakantiewoning.
  • Het experiment op Midwolder Bouwten loopt tot eind 2024. In de tussentijd houden wetenschappers de vorderingen in de gaten.

Meer informatie?

Wilt u graag nog meer informatie over de projecten? Neem dan contact met ons op via info@groningerlandschap.nl of 050 -313 5901.