Projecten Ennemaborg Midwolda

Nieuwe plannen voor Landgoed Ennemaborg

Het Groninger Landschap heeft plannen voor Landgoed Ennemaborg. Zo maakten we van het Koetshuis een bezoekerscentrum, realiseren we een vakantiewoning in de werkschuur en werken we met verschillende partners aan natuurinclusieve landbouw. We verwachten met deze aanpassingen Landgoed Ennemaborg nog mooier en aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

Eén van de pronkstukken van Het Groninger Landschap is de Ennemaborg in Midwolda. De borg stamt uit de veertiende eeuw en is in de achttiende eeuw ingrijpend verbouwd. Pal achter de statige borg ligt een ronde vijver met riet, waterlelies en groene kikkers. Het is een overblijfsel van de gracht die de borg ooit omringde. Het voorste gedeelte van het landgoed is een park, verder naar achteren ligt het natuurbos. Op dit prachtige Landgoed werken we momenteel aan drie projecten die het gebied nog aantrekkelijker maken.

1. Bezoekerscentrum Ennemaborg

Het Groninger Landschap heeft een bezoekerscentrum in het Koetshuis op Landgoed Ennemaborg in Midwolda gerealiseerd. Voorheen werd het Koetshuis gebruikt als horecagelegenheid. De horeca blijft, maar er zijn een aantal extra functies aan toegevoegd. Nieuwsgierig naar het Bezoekerscentrum Ennemaborg? Kijk dan hier.

2. Vakantiewoning

De huidige werkschuur op het terrein wordt opnieuw ingericht. De helft van de werkschuur wordt een vakantiewoning en de andere helft blijft zoals het is met plek voor de kerkuil die daar broedt. De vakantiewoning kan straks via www.buitenlevenvakanties.nl geboekt worden.

3. Midwolder Bouwten

We zijn gestart met het project Midwolder Bouwten. Op de akkergronden ten oosten van het landgoed testen we de landbouw van de toekomst: natuurinclusieve landbouw. De uitdaging is om akkerbouw te ontwikkelen met een rijke natuur waar boeren een goede boterham aan verdienen.

Pilot natuurinclusieve landbouw Midwolder Bouwten van start

Plannen voor het Koetshuis, de werkschuur en natuurinclusieve landbouw

Het prachtige landgoed blijf zoals het is

Planning

  • Het Bezoekerscentrum Ennemaborg is in oktober 2021 officieel geopend door burgemeester Cora-Yfke Sikkema.
  • We starten met de werkzaamheden aan de werkschuur zodra het broedseizoen is afgelopen (2021). We verwachten in 2022 de eerste gasten te kunnen ontvangen in de vakantiewoning.
  • Het experiment op Midwolder Bouwten loopt tot eind 2024. In de tussentijd houden wetenschappers de vorderingen in de gaten.

Meer informatie?

Wilt u graag nog meer informatie over de projecten? Neem dan contact met ons op via info@groningerlandschap.nl of 050 -313 5901.