Villa Barmerhoek in Doodstil

Villa Barmerhoek in Doodstil

Met recht mag de voormalige burgemeesterswoning een pronkjewail van het gehucht Doodstil worden genoemd. De villa heeft de status van rijksmonument en werd in 1916 naar een ontwerp van architect R.B. Sleumer gebouwd. Door haar art nouveau- en chaletstijlkenmerken is deze villa een opmerkelijke verschijning in Doodstil.
De villa kwam in bezit van Het Groninger Landschap door een erfenis van de laatste eigenaresse, mevrouw F.A. Voorthuis.

 

Het beeldbepalende huis, met zijn authentieke interieur, ligt in de gemeente Eemsmond in het Groningse aardbevingsgebied. Als gevolg van de aardbevingen heeft de villa schade opgelopen. Wij nemen het traject voor schadeherstel en eventueel versterking over van de vorige eigenaar. Hiermee beogen wij de instandhouding voor komende decennia.

Wij zijn onder de indruk van het gebaar van de eigenaar. Door aanvaarding van de erfenis neemt Het Groninger Landschap de verantwoordelijkheid voor de instandhouding van dit prachtige monument.

Artikel Dagblad van het Noorden – Maaike Wind november 2018
Werkzaamheden villa Barmerhoek naderen eindfase – Het Groninger Landschap november 2018

"Het dorpje Doodstil heeft circa 100 inwoners en is vernoemt naar de brug van Doode. "

De naam Doodstil komt waarschijnlijk van de mansnaam Doode of Doede. De naam Doede is nog steeds algemeen als voornaam in gebruik in Friesland en Groningen en leeft ook voort in de achternamen als Dooijes, Doma en Doema. Een til of tille is een Oudfriese naam voor een brug. De naam ‘Doodstil’ betekent dus ‘de brug van Doode’.

Een ander verhaal vertelt dat de brug om een heel andere reden deze naam kreeg. In het verleden zou er namelijk op deze plek geen brug zijn geweest, maar een pontje. Zo moest op een dag een lijkkist worden overgezet. Midden op het Boterdiep maakte het bootje een onverwachte beweging, waardoor de kist in het water verdween. Om dat in het vervolg te voorkomen, werd toen “een brug voor de doden” aangelegd.

 

November 2018

De laatste schilderwerkzaamheden en het tuinherstel zullen in het voorjaar plaatsvinden. De officiële opening staat gepland in april.
Na de officiële opening wordt de woning particulier bewoond.

Op donderdag 28 september 2017 is een eerste informatiebijeenkomst gehouden bij Dorpshuis ’t Klokhoes in Zandeweer. In samenwerking met Buurtvereniging Springlevend en Dorpsbelangen ZED is deze bijeenkomst georganiseerd voor inwoners van Doodstil en andere geïnteresseerden. De bijeenkomst werd goed bezocht en zal in de toekomst worden herhaald; heb je interesse tot het bijwonen van deze informatiebijeenkomsten laat het ons weten via communicatie@groningerlandschap.nl

Het pand heeft bevingschade en achterstallig onderhoud. Het architectenbureau Holstein heeft een restauratieplan gemaakt waarin tevens het herstel van de bevingschade is mee genomen. De benodigde vergunningen voor de uitvoering zijn verleend. De start van de uitvoering zal eind 2017 zijn en de oplevering is gepland eind 2018.