boek: Overgebleven in Stad en Ommelanden

Voor het 85-jarig jubileum ontvangt Het Groninger Landschap een bijzonder cadeau van auteur Fons van Wanroij en kunstschilder Geert Schreuder: een boek met veertig verhalen en pentekeningen van overgebleven sporen in het landschap. Wie het boek koopt, steunt Het Groninger Landschap.

‘Overgebleven in Stad en Ommelanden’

De geschiedenis heeft in onze provincie sporen nagelaten. Van Wanroij en Schreuder zochten naar wat zij noemen ‘verborgen curiositeiten’ in de provincie. Het boek ‘Overgebleven in Stad en Ommelanden’, met teksten en tekeningen, is het resultaat van de ontdekkingstocht die hun ogen opende. Van Wanroij: “Ik leerde het Groninger landschap op een andere manier kennen.”

Veertig verhalen

Veertig verhalen bevat het boek. Over het Ambonezenbosje tegen de zeedijk aan de Dollard bijvoorbeeld, of over een Joodse begraafplaats tussen een manege en een nieuwbouwwijk. Verhalen over een familiegraf op een boerenerf of over ‘de communistische’ Hamer en Sikkellaan in Nieuw Beerta. Meerdere verhalen spelen zich af in terreinen van Het Groninger Landschap. De Luchtwachttoren in Warfhuizen bijvoorbeeld, een relict uit de Koude Oorlog, schiereiland de Punt van Reide en een meander van de oude Hunze bij Bezoekerscentrum Reitdiep in Noorderhogebrug.

Markante tekening

De prachtige pentekeningen bij de teksten zijn gemaakt door Geert Schreuder. De meest markante tekening plaatste hij op de cover: een afbeelding van de kerk van het vroegere dorp Heveskes. “Het hele dorp is afgebroken voor de uitbreiding van de industrie in Delfzijl. Alleen de oude kerk staat er nog, midden tussen de chemische industrie”, vertelt Schreuder.

 Ga zelf op pad!

Schreuder en Van Wanroij hebben veel waardering voor het werk van Het Groninger Landschap. De opbrengst van het boek gaat daarom naar de stichting. Zij sporen lezers van hun boek aan zélf op pad te gaan. “Het Groninger landschap biedt heel veel. Volg ons spoor, lees dit boek en sta stil bij wat overbleef in úw omgeving”, adviseren ze.

Lees ook het artikel in het Dagblad van het Noorden (31 augustus 2021)

Bestel

Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.
Vul a.u.b. het verplichte veld in.

Prijs voor donateurs: € 12,50
Prijs voor niet-donateurs: € 15,00

Donateursnummer

Boek ‘Overgebleven in Stad en Ommelanden’

boek ‘Overgebleven in Stad en Ommelanden’
€ 15
Verzendkosten:
3,50
Totaal:
0,00
1

Vraag nu gratis ons magazine Golden Raand aan!

Ieder kwartaal bieden wij voor onze Beschermers een magazine aan.
Wil je ook een kijkje nemen? Vraag ‘m nu gratis aan!


Bestel gratis