Fiets- en vaartocht – Lekenbroeders

Duik in de geschiedenis van de lekenbroeders en ontdek het natuurschoon rondom het Zuidlaardermeer.

vr 09 augustus 2024 10:00 - 16:30
Klooster Yesse Essen 7, Haren
Honden niet toegestaan
Op de kaart

Het is een traditie geworden dat de gidsen van klooster Yesse eens per jaar de kloosterpij aantrekken en van het kloosterterrein in Essen naar Kropswolde fietsen. Daar stonden van de 13e tot de 16e eeuw een voorwerk (kloosterboerderij) en een Mariakapelletje van klooster Yesse. De fietstocht volgt de route die de lekenbroeders, die in de boerderij woonden en aan klooster Yesse verbonden waren, regelmatig aflegden.

De tocht loopt per fiets langs de oevers van de Hunze naar Kropswolde, vervolgens naar het Zuidlaardermeer, dat ook per boot verkend zal worden, om daarna via Zuid-, Mid- en Noordlaren per fiets terug te keren naar Essen.

Deze lekenbroeders waren de eersten die op grote schaal en systematisch turf staken in het veengebied bij het Zuidlaardermeer. De fietstocht en vaartocht bieden veel natuurschoon en gelegenheid om herinneringen op te halen aan de tijd dat klooster Yesse hier actief was.

Meld je aan voor deze activiteit

Deelname-informatie

Totale afstand te fiets: 37 km. We fietsen in een rustig tempo, afgestemd op fietsers zonder elektrische ondersteuning. Deelnemers op een e-bike worden geadviseerd om een fietshelm te dragen. U wordt verzocht water mee te nemen en een boterham voor onderweg. Tijdens de boottocht (1,5 uur) is hiervoor voldoende gelegenheid. Opstapplaats fiets: Klooster Yesse te Essen. Neem je eigen fiets mee. www.kloosteryesse.nl

Kosten

Prijs voor beschermers

Volwassene € 7,50
Kind tot 12 jaar € 7,50

Prijs voor niet-beschermers

Volwassene € 7,50
Kind tot 12 jaar € 7,50
Datum
* Nog 15 plekken beschikbaar