Nalaten

Nalaten aan Het Groninger landschap. Mooi dichtbij.

Met een nalatenschap steunt u Het Groninger Landschap op een heel bijzondere en persoonlijke manier. Door na te laten zorgt u ervoor dat natuur en erfgoed in de provincie behouden blijft voor toekomstige generaties. Zo draagt u bij aan een betere wereld, ook als u er zelf niet meer bent.

Jan Steenweg ambassadeur Nalaten

Het verhaal van Jan en Henri

“Het Groninger Landschap is onmisbaar in de bescherming van natuur in Groningen.”

Jan en Henri steunen het werk van Het Groninger Landschap. Ook als ze er niet meer zijn willen ze natuur in Groningen blijven helpen. Daarom hebben ze Het Groninger Landschap opgenomen in hun testament.

“Na uitgebreid contact en meerdere bezoeken hebben we afspraken gemaakt met Het Groninger Landschap. Als erfgenaam nemen zij de tuin en ons huis over als wij er niet meer zijn. Dit geeft ons een gerust gevoel voor de toekomst. Het Groninger Landschap zal de tuin op een natuurlijke wijze voortzetten, een keuze waar wij mee hebben ingestemd.”

Bestemming kiezen

Wilt u graag dat uw nalatenschap gebruikt wordt voor een specifiek doel? Dan kunt u dit bij ons en uw notaris aangeven. Het Groninger Landschap doet zijn uiterste best om uw wens waar te maken. Uw wens kan bijvoorbeeld gaan over de aankoop van nieuwe natuur, de bescherming van een gebied waar u graag wandelt of het onderhoud van een borg of molen in uw geboortedorp, mits deze in bezit is van Het Groninger Landschap.

Klik hier voor een volledig overzicht van de bezittingen van Het Groninger Landschap. Uw notaris kan uw wens laten vastleggen in uw testament.

U kunt hier uiteraard ook vrijblijvend met ons over in gesprek gaan. We voorzien u graag van alle informatie, zodat u met een gerust gevoel uw testament kunt opstellen.

“Ik heb bij de notaris laten vastleggen dat een gedeelte van mijn erfenis gebruikt wordt voor de aankoop van natuur. Ik vind het mooi dat ik deze keuze nu al kan maken”

In vijf stappen uw nalatenschap geregeld

Stap 1
Maak voor u zelf een overzicht van uw wensen. Bedenk wat u graag wilt nalaten en aan wie.

Stap 2
Bepaal hoe u wilt nalaten. Wilt u personen of organisaties als erfgename opnemen of wilt u legaten vastleggen in uw testament? Een combinatie is ook mogelijk. Een notaris kan u hierover adviseren. Hierbij in het kort de verschillen:

  1. U kunt ons benoemen als erfgenaam
    Dit heet ook wel nalaten via erfstelling. U bepaalt zelf werk percentage van de erfenis naar Het Groninger Landschap gaat.
  2. U kunt ons benoemen als legataris
    Een legaat is een door u zelf bepaald geldbedrag dat de notaris vastlegt in uw testament. U kunt er ook voor kiezen om kunst, grond of een huis op deze manier na te laten.

Stap 3
Kies een executeur testamentair. Bepaal wie uw nalatenschap gaat uitvoeren na uw overlijden. U kunt er voor kiezen om dit door een vriend of familielid te laten doen, maar uw notaris of Het Groninger Landschap kunnen deze rol ook op zich nemen.

Stap 4
Maak een afspraak met een notaris. Alleen de notaris is bevoegd om samen met u uw testament vast te leggen. Daarnaast kan de notaris u volledig informeren over de manier van vastleggen en de kosten.

Stap 5
Onderteken uw testament. Nadat u akkoord bent met het concept dat de notaris heeft opgesteld is de laatste stap om uw handtekening te zetten. U gaat hiervoor weer langs bij de notaris.

Belastingvrij nalaten

Het Groninger Landschap heeft een ANBI-status. Goede doelen met deze status hoeven geen belasting af te dragen over ontvangen nalatenschappen en vanuit uw kant hoeft geen erfbelasting betaald te worden over de nalatenschap die u ons nalaat. Op deze manier kunnen we garanderen dat het volledige bedrag ten goede komt aan natuur en erfgoed in de provincie Groningen.

Ciel Ypma nalatenschap

Het verhaal van Ciel Ypma

Een bijzondere gift voor natuur in Groningen

Ciel Ypma (1952-2022) liet maar liefst €248,690,- na aan Het Groninger Landschap. In overleg met haar broer wordt dit bedrag volledig gebruikt voor de aankoop van natuurgronden in de provincie Groningen.

Persoonlijk contact over uw nalatenschap

Overweegt u om Het Groninger Landschap op te nemen in uw testament, maar wilt u dit vooraf met ons bespreken? Neem dan vrijblijvend contact op met Thijs Meeuwissen, contactpersoon nalatenschappen bij Het Groninger Landschap. Bel: 050-3135901, of mail: t.meeuwissen@groningerlandschap.nl.

We nodigen u graag uit op ons kantoor in Haren. Daarnaast is een bezoek aan huis, een telefoongesprek of een videogesprek ook mogelijk.

“Ik kom graag met u in contact om uw vragen te beantwoorden en uw wensen te bespreken.”

– Thijs Meeuwissen, contactpersoon nalatenschappen
Thijs Meeuwissen contactpersoon nalaten

Wilt u aan ons laten weten dat we in uw testament staan? Klik dan op onderstaande knop. Als u het op prijs stelt betrekken we u graag bij onze werkzaamheden en horen we graag wat u belangrijk vindt.


Vul het onderstaande formulier in om een gratis folder over nalatenschappen thuis te ontvangen.

Folder Nalatenschappen aanvragen

* Verplichte velden

Naam*
Laat Het Groninger Landschap contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.