Expositie Knollenland
Expositie Knollenland gaat over (wilde) dieren in de akkers, bossen, velden, weides en wateren van het Groninger platteland. Centrale vraag is: Wat doen dieren met de verschillende Groninger landschappen en wat doet dat met onze beleving ervan? Beeld boven: Elise Klinkert, Onder het maaiveld 2024, uitsnede
Op de kaart
Exposanten
In de multimediale tentoonstelling, die ook naar buiten gaat, tref je 26 kunstenaars: Bouwien Bonkes, Laura Boomsma, Riemke Bouwman, Margot Brekelmans, Laura van Gaans, Geertje Geertsma, Thamar Haak, Elise Klinkert, Herman Knottnerus, Jannes Koetsier, Gea Koopman, Lianne de Kort, Tommy van der Loo, José van Loon, Stefanie Ottens, Rowena Peters, Marjan Schaap, Cindy Sprokel, ism Pieter Jan Kuiken, Peter Veen, Gerda Viszer, Chyenne Westphal, Leonard Witte, Monika Wolgast, Beth (Ka Yi) Wong en Pim Zwier.
Meer over het thema
De haas die op oude schoolplaten nog parmantig prijkt, staat nu samen met het konijn op de rode lijst, evenals weidevogels. Hoeveel kikkers kwaken er eigenlijk nog in de boerensloot? Tegelijkertijd nam de roofvogelstand toe, doen vossen het goed en worden wolven vaker gesignaleerd. En, hoe zit het met wormen, vlinders of vleermuizen? We delen ons platteland met veel meer dieren dan we denken. Door in te zoomen, langere tijd ergens stil te staan of ondergronds te gaan, openbaren zich dierenlevens waar wij mensen gemakkelijk aan voorbij gaan. Werelden die wij soms met het blote oog niet eens kunnen zien.
Dieren als landschapsvormers
Dieren maken vormen, lijnen en texturen in Groninger landschappen, soms overduidelijk zoals bij een mol, soms meer verscholen, in de bodem bijvoorbeeld. De rol van insecten als opruimers van de natuur en bij bestuiving van planten en bloemen is vaak bekend. Maar, wist je dat bijvoorbeeld mosselen helpen slikplaten te vormen met weer effecten op de waterkwaliteit? Kijk met nieuwe ogen naar dieren in ons landschap.
Een (on)gemakkelijk samenleven
Hoe kunnen wij mensen samenleven met wilde dieren en zij met ons? Hoe verhoudt ons romantische idee van de mooie natuur zich tot de realiteit van stekende muggen en gevaarlijke teken? Hoe kunnen dieren ongestoord leven in een landschap dat door de mens opgeëist wordt? Maar ook, hoe ervaren wij de schoonheid van wilde dieren? Hoe drukken zij een stempel op onze omgeving en onze beleving ervan? Wat is bijvoorbeeld een veld zonder ree of reiger of zonder zoemende insecten? En hoe zit het met blijdschap of juist angst die wij mensen ervaren in het spotten of ontmoeten van wilde dieren.
Dieren onder druk | Veranderend landschap
Mensen eisen steeds meer ruimte op. Zeker op het platteland waar de biodiversiteit in de laatste decennia flink is afgenomen. Wilde dieren delven hierbij vaak het onderspit. Tegelijkertijd worden mensen steeds bewuster van het belang van wilde dieren voor het landschap/ecosysteem.
Door de ogen van dieren
Als je je menselijke perspectief inruilt voor die van een dier, wat zie je dan?
Wat kan je nog meer verwachten?
MOW Jong
Jonge bezoekers beleven de tentoonstelling met een eigen route en activiteiten.
Publieksactie Geschoten
Met de publieksactie Geschoten droegen fotografen bij met een hele wand dierenportretten.
Luisterommetje
Maak een ommetje door het museumbos en luister naar de verhalen van Peter Veen. Loop het museumpad af en sla rechtsaf
Dieren spotten
Beleef de tentoonstelling als een wandeling en spot onderweg diverse dieren met een band met Westerwolde, vooral zeldzame vogels. Vormgegeven door Jackelien Alberts met handgemaakte stempels.
Meer informatie via de website van het MOW
Het Groninger Landschap sluit aan bij het Randprogramma, bekijk hier de activiteit!