Lezing over de Helperlinie – een archeologisch monument
Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de Helperlinie, een verdedigingswerk aan de zuidkant van Groningen? Kom langs en ontdek het verhaal achter deze oude linie. Leer wat er nog steeds te zien is in het (stads)landschap en hoe dit erfgoed een belangrijke rol speelde in de verdediging van de stad.
Op de kaart
Op zondagochtend 17 november vertelt cultuurhistoricus Johan van Dijk in Bezoekerscentrum Reitdiep over de geschiedenis van de Helperlinie, een belangrijke verdedigingslinie ten zuiden van Groningen. De aanleg van deze linie begon in 1695 als onderdeel van de vestingwerken van de stad, bedoeld om Groningen te beschermen tegen vijandelijke aanvallen.
In het voorjaar van 2024 verscheen de publicatie *Oude en nieuwe werken: bladeren door de lagen van de Helperlinie*, waarin Johan van Dijk samen met een team van professionals en amateurs de verborgen lagen van de linie blootlegt. Tijdens de lezing neemt Johan je mee door de fascinerende geschiedenis van deze verdedigingswerken, waarvan sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap tussen de Hunze en het Hoornsediep.
Johan van Dijk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is als freelancer actief op het gebied van cultuurhistorisch erfgoed.
Meld je aan voor deze activiteit
Deelname-informatie
Kosten
Prijs voor beschermers
Prijs voor niet-beschermers