Wandelroute Kwelder Dollard

Wandelroute Kwelder Dollard

Datum: Op eigen gelegenheid
Carel Coenraadpolder
Wandelroutes
0.3 km
download de wandelroute (pdf)
Deel deze activiteit

Een wandelroute van 330 meter? Is dat niet wat kort? Ja, het is kort en toch is het pad alleszins de moeite waard om de laarzen aan te trekken!
De Dollardkwelders vormen een prachtig en beschermd natuurgebied dat u alleen maar vanaf de dijk kunt bewonderen. Althans, tot voor kort. Want met het nieuw aangelegde pad dat loodrecht op de dijk staat, kunt u een eindje de kwelder op lopen. Vanaf de dijk zag u het al, maar wandelend op het pad voelt u het ook: dit is een bijzonder gebied.

Brakwater getijdengebied De Dollard

De Dollard is één van de weinige brakwater getijdengebieden van Europa en ontstond in de 14e en 15e eeuw. Zware stormen joegen de zee landinwaarts. De golven sloegen enorme stukken veengrond weg. Halverwege de 16e eeuw werd met het terugwinnen van land begonnen. In de loop der tijd is een groot deel van de toenmalige Dollard weer ingepolderd. Het in- en uitstromende zeewater creëert een voor plant en dier toegankelijke en toch veilige buffer tussen land en zee. De brakwatervegetatie en de wadvogels doen het hier dan ook goed!

Bezoekerscentrum

Kom meer over dit unieke natuurgebied te weten bij Bezoekerscentrum Dollard. De wandeling start bij de Carel Coenraadpolder.
De Carel Coenraadpolder ligt tussen bezoekerscentrum Dollard en Nieuwe Statenzijl. Honden zijn hier helaas niet toegestaan.

Wandelroute is beschikbaar als online versie en in pdf:
Klik hier voor de online versie
Klik hier voor downloaden in pdf