Behoud levend Groninger erfgoed

Het Groninger Landschap zet zich in voor de bescherming van natuur, landschap en erfgoed. Hieronder valt ook levend erfgoed.

Het Groninger landschap zoals we dat nu kennen is door de eeuwen heen vormgegeven door mensen. Stukje bij beetje is Groningen gekneed tot het karakteristieke landschap dat we vandaag de dag zo koesteren. We genieten van de erfenissen die door eeuwen aan mensenwerk aan ons zijn nagelaten, zoals de komst van de weidevogels op het kleinschalige boerenland, imposante boerderijen en het wierdenlandschap. Ook levend erfgoed hoort hierbij.

Oude rassen waaronder de Groninger blaarkop, de Groninger meeuwen, de toggenburger geit en de bonte bentheimer (varken). Levend erfgoed hoort bij het Groninger landschap, deze rassen hebben decennia lang het land begraasd en Groningers gevoed. Ze hebben bijgedragen aan de vorming van het karakteristieke Groninger landschap.

Het Groninger Landschap zet zich in voor het behoud van oude Groninger rassen. Dit doen we op Bezoekerscentrum Reitdiep, net boven de stad Groningen. Hier worden de vier Groninger veerassen gehouden en gefokt. Deze oude Groninger rassen dragen bij aan natuureducatie voor jongeren. Zo worden er op het bezoekerscentrum regelmatig activiteiten georganiseerd voor jeugd en worden er lessen aangeboden voor basisscholen.

Terugblik 2023

In 2023 zijn er maar liefst 6 Groninger blaarkop-kalfjes groot geworden, 14 bonte bentheimer-biggetjes en 3 toggenburger-lammetjes. Helaas hebben de Groninger meeuwen geen kuikens groot gebracht. Dit kippenras staat bekend als slechte broeders.

Voor het behoud van levend Groninger erfgoed in 2023 hebben we een bijdrage van Stichting Dinamo Fonds ontvangen.

Klaar voor de kalfjes

Wie nu naar het bezoekerscentrum net boven Stad komt, ziet dat het niet lang meer gaat duren voordat de eerste kalfjes zich melden. De buiken van de blaarkoppen zijn al flink rond. Het is belangrijk dat de pasgeboren kalfjes in een schoon strobed landen. Daarom is afgelopen week de potstal leeg gehaald door onze bedrijfsvriend Mechielsen uit Oldehove en voorzien van een verse laag stro. Bezoekerscentrum Reitdiep is klaar voor de kalfjes!

Blijf op de hoogte van Het Groninger Landschap

* Verplichte velden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.