Fietspontje weer in de vaart

Zo kunnen alle bezoekers van het Zuidlaardermeergebied tijdens het Paasweekend al genieten van de nieuwe elektrische zelfbedieningspont.​​​​​​​

De fietspaden en pont zijn vernieuwd en weer te gebruiken voor bijvoorbeeld het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer. De nieuwe pont is elektrisch, duurzaam en geschikt voor gebruik met rolstoel, scootmobiel en duofiets.

Officiële opening

Sinds de nieuwe pont in gebruik is genomen op 21 juli 2023 hebben veel mensen er al gebruik van gemaakt. Een officiële opening is er alleen nooit geweest. Op 29 maart 2024 – Goede Vrijdag – hebben wethouders Mirjam Wijnja van de gemeente Groningen en Annemiek Hoesen van de gemeente Midden-Groningen het officiële startschot gegeven. Vanaf deze dag kunnen mensen de pont weer gebruiken om het Drents Diep over te steken. Dit is iets eerder dan de standaard openingsdatum van de pont op 1 april. 

Zo kunnen alle bezoekers van het Zuidlaardermeergebied tijdens het Paasweekend al genieten van de nieuwe fietspaden en elektrische zelfbedieningspont.​​​​​​​

Openingstijden veerpont zomer 2024 

Elke dag van 07.00 tot 19.00 uur in de maanden april, mei, juni en september.
Elke dag van 07.00 tot 21.00 uur in de maanden juli en augustus. 
De oversteekplaats is bij Camping Siblu, Meerwijck. De oversteekplaats aan de overzijde is toegankelijk via de Osdijk, Noordlaren.

Duurzaam en toegankelijk 

De nieuwe pont is elektrisch en duurzaam omdat de stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Ook is de pont toegankelijk voor mensen met een handicap. Het is dus ook geschikt voor gebruik met rolstoel, scootmobiel en duofiets.

Hunzedal 

De pont over het Drents Diep is een populair knooppunt voor veel wandelaars en fietsers. Door deze oversteek kunnen mensen een heel wandel- of fietsrondje om het Zuidlaardermeer maken. In 2023 hebben ongeveer 25.000 fietsers en wandelaars gebruik gemaakt van de pont.

Samenwerking 

Verschillende partijen hebben dit project mogelijk gemaakt: de gemeenten Groningen, Midden-Groningen en Tynaarlo, de provincies Groningen & Drenthe, de Regio Groningen-Assen, Camping Siblu Meerwijck, Waterschap Hunze en Aa’s, Groeningen, Recreatieschap Drenthe en Het Groninger Landschap.