Hond is welkom, maar wel aan de lijn

In de meeste gebieden van Het Groninger Landschap zijn honden van harte welkom, mits ze aan de lijn blijven. In het voorjaar is dat nog eens extra belangrijk.

Loslopende honden kunnen (bedoeld of onbedoeld) het wild in onze gebieden opschrikken of opjagen. Die verstoringen kosten de dieren veel energie. Energie die ze in de lente hard nodig hebben om hun jongen groot te brengen. En snuffelt een hond nieuwsgierig aan een reekalfje, jonge haas of neemt het een kijkje bij de ingang van een dassenburcht? Dan is de kans groot dat de jongen in de steek worden gelaten door hun moeders, omdat de geur van het jong of de burcht veranderd is. Opgejaagd wild kan bovendien gevaar opleveren voor mensen: een dier dat in paniek een weg oversteekt, kan nare ongelukken veroorzaken.

Houd daarom je hond aan de lijn op plekken waar dat staat aangegeven. In gebieden waar je trouwe viervoeter lekker mag loslopen dient hij goed onder appèl te staan, zodat je hem direct kunt terugfluiten als dat nodig is. Daarmee bewijs je de natuur een grote dienst.

Ja; onze konikpaarden, landgeiten, blaarkoppen of Schotse hooglanders onderhouden de natuurgebieden zonder andere dieren te verstoren. Je kunt ze tijdens een wandeling of fietstocht tegenkomen, loslopend of achter hekken. Hou altijd voldoende afstand (25 meter) en bied de dieren geen voer aan. Tijdens koude winters zorgen wij er voor dat de grazers voldoende te eten hebben.

In onze gebieden wordt toezicht gehouden door buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). Dit om eventuele overlast en verstoring aan te pakken en te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld voor het betreden van verboden terrein, of het los laten lopen van je hond een boete krijgen. Lees altijd onze terreinborden voor de daar geldende toegangsregels, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Op de meeste locaties mag je viervoeter aangelijnd mee. Er zijn plekken waar honden niet toegestaan zijn i.v.m. kwetsbare natuur of loslopend vee. Houd te alle tijden de terreinborden in de gaten. Honden zijn niet toegestaan bij de volgende wandelroutes: Dollard; Bourtange; Reitdiep; Westpolder kwelder en Noordpolderzijl kwelder.