Kijkwand Petgaten Osdijk

Het Groninger Landschap heeft bij het petgatencomplex aan de Osdijk net buiten Noordlaren een nieuwe kijkvoorziening gerealiseerd. Vanachter de kijkwand kan het publiek zonder verstoring de natuur op en rond de waterplas bekijken.

Het Groninger Landschap is sinds 2019 eigenaar van de Petgaten Osdijk. De gaten zijn ontstaan door het uitbaggeren van veen, de zogenaamde natte vervening. Dit uitbaggeren van veen werd vanaf de 16e eeuw toegepast bij de winning van turf onder de grondwaterspiegel. Het uitgebaggerde veen werd op legakkers gedroogd waarna de turf kon worden gebruikt als brandstof.

Het complex is tegenwoordig begroeid met struiken, zwarte elzen en andere loofbomen en heeft een grote natuurwaarde. Op en rond de petgaten komen vele vogelsoorten voor. Zo zijn de petgaten in gebruik als broedkolonie door ruim 100 paar aalscholvers en dienen ze als slaapplaats voor grote zilverreigers. Tevens zijn er ook andere vogels te zien, zoals vele eendensoorten, ijsvogels en soms een zeearend.

Van Polder Breebaart naar het Hunzedal

De nieuwe kijkwand is gemaakt van gerecycled hout. Dit hout was namelijk eerder gebruikt voor een tijdelijke kijkvoorziening in Polder Breebaart te Termunten. De nieuwe kijkwand is mede mogelijk gemaakt door Provincie Groningen, de Nationale Postcode Loterij en een particuliere gift.

Blijf op de hoogte

* Verplichte velden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.